Genital Herpes (Uçuk) Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi

Genital herpes, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. HSV (herpes simplex virüsü) neden olur. Bu virüs vücudun diğer bölgelerindeki cinsel organları, serviks ve cildi etkiler.

Herpes, kronik (uzun süreli) bir hastalıktır. Bununla birlikte, çoğu insan virüsü taşıyor olsalar bile hiç belirtiye sahip değildirler.

HSV’li birçok insanın tekrarlayan genital herpesleri var. Bir kişi ilk enfekte olduğunda, nükseler ortaya çıkarsa, daha sık gerçekleşme eğilimi gösterir.

Zamanla, hafifleme periyotları daha uzun sürer. Her olgu, zamanla daha az ciddi olma eğilimindedir.

İki tip herpes simpleks virüsü vardır: “HSV-1 (Herpes Tip 1)” ve “HSV-2 (Herpes Tip 2)”.

Genital herpes vakaları tipik olarak öncelikle cinsel ilişki yoluyla bulaşan HSV-2’den kaynaklanır. Oral herpese en sık neden olan HSV-1, oral-genital temas yoluyla genital herpes’e neden olabilir.

Herpes Hakkında Hızlı Bilgiler:

  • Genital herpesli insanlar ilişkiye girebilirler. Ancak, semptomları varsa cinsel ilişki önlenmelidir. Korunmak, özellikle prezervatif takmak, geçmesini önlemeye yardımcı olur.
  • Ağzının etrafında uçuk olan biriyle oral ilişki önemli ölçüde virüs bulaşma tehlikesine neden olur.
  • Genital herpes klozetten bulaşmaz.
  • Genital herpesli insanlar HIV’e karşı daha hassastırlar.

Herpes simpleks virüsü son derece bulaşıcıdır. Herpes simpleks virüsü (HSV) insanlar arasında kolaylıkla bulaşabilir. Bir kişiden diğerine doğrudan temasla geçilir. En yaygın bulaşma şekli vajinal, anal veya oral ilişkidir.

Birisi HSV’ye yakalanırsa, genellikle virüs uyku halindedir. Belirtiler ortaya çıkarsa, ağız çevresinde veya genital bölgede yaralar ve kabarcıklar oluşabilir.

HSV ile enfekte kişilerin çoğu, semptomları çok zayıf olduğu için farkında değildir ve pek çok insanda belirgin bir semptom yoktur.

Genital Herpes Belirtileri Nelerdir?

Çoğu insanın aylarca, hatta virüs bulaşmasından yıllar sonra belirgin semptomları yoktur. İlk dönemde semptomları olanlar genellikle onları enfekte olduktan 4-7 gün sonra fark edecektir.

Primer Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Primer enfeksiyon, bir kişiye ilk enfekte olduğunda genital herpesin ortaya çıkması için kullanılan bir terimdir. Primer enfeksiyon belirtileri, deneyimli olunsa da, genellikle iyileştikten sonra nüksetmesi daha şiddetlidir.

Belirtiler 20 gün sürebilir ve aşağıdakileri içerebilir:

  • Servikste kabarcıklar ve ülserasyon
  • Vajinal akıntı
  • İdrar yaparken ağrı
  • Yüksek ateş (ateşlenme)
  • Malaise (kendini iyi hissetmeme, keyifsizlik)
  • Ağız çevresinde uçuk
  • Kırmızı kabarcıklar (bunlar genellikle ağrılıdır; yakında patlar ve dış genital bölgede, uyluklarda, kalçalarda ve rektumda ülser bırakır)
  • Çoğu vakada, ülser iyileşir ve hastada kalıcı bir yara izi olmaz.

Tekrarlayan Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Bu semptomlar daha az şiddetli olma eğilimindedir ve hastanın vücudu virüse karşı bir bağışıklık oluşturduğu için bu kadar uzun süre dayanmaz. Çoğu durumda, semptomlar 10 günden fazla sürmez.

  • Kabarcıklar görülmeden genital bölgelerde yanma veya karıncalanma
  • Kadınlarda rahim ağzında kabarcıklar ve ülser oluşabilir.
  • Ağız çevresinde uçuk
  • Kırmızı kabarcıklar (dış genital bölgede, uyluklarda, kalçalarda ve rektumda)

Sonunda, nüksler daha az olur ve daha az şiddetlidir. HSV-1 olan hastalarda, HSV-2 ile enfekte olanlardan daha az tekrarlama ve daha az şiddetli belirtiler olacaktır.

Genital Herpes Sebepleri Nelerdir?

HSV virüsü bulaşmış bir kişinin cildinin yüzeyinde bulunduğu zaman ağız, anüs ve cinsel organları bağlayan nemli cilt yoluyla kolayca başkasına aktarılabilir. Virüs aynı zamanda gözlerin yanı sıra, insan derisinin diğer alanlarından başka bir kişiye geçebilir.

Bir insan, enfekte bir kişi tarafından dokunulan bir nesneye (çalışma yüzeyine, lavoba veya havluya) dokunarak enfekte olamaz.

Enfeksiyon şu şekillerde ortaya çıkabilir:

  • Korunmasız vajinal veya anal ilişki
  • Uçuklu biri ile oral ilişki
  • Enfekte biriyle cinsel temasa sahip olma

HSV, kabarcık oluşmadan hemen önce cildi terk eder. Virüs, kabarcık görünmeden hemen önce görünür olduğunda ve uçuk tamamen iyileşene kadar geçer. Bir salgın belirtisi olmazsa, HSV hala başka bir kişiye bulaşabilir (ancak daha az olasıdır).

Genital herpesli bir annenin doğum sırasında uçukları varsa, enfeksiyonun bebeğe geçmesi mümkündür.

Genital Herpes Teşhisi

Genital herpes semptomlarına sahip olan herkes doktorlarını görmeli veya bir cinsel sağlık kliniğine gitmelidir. Tartışılan veya keşfedilen herhangi bir şey tamamen gizlidir. Doktor hastayı bir uzmana yönlendirebilir. Bunu yapmadan önce, hastaya olası işaret ve semptomlarla ilgili bazı sorular sorar ve bir muayene yapılır.

Herpes, enfeksiyon halen mevcut olduğunda teşhis etmek daha kolaydır.

Enfekte bölgeden bir sıvı örneğini alınır. Numune bir laboratuara gönderilir. Sonuç negatif gelirse, mutlaka kişinin genital herpesi olmadığı anlamına gelmez. Hastanın müteakip nüksleri varsa, doğrulama olasılığı daha yüksektir. Kan testleri, bir kişinin virüslü olup olmadığını öğrenmek için de kullanılabilir. Bununla birlikte, kan testleri çok yeni enfeksiyonları kaçırabilir.

Genital Herpesin Tekrarlayan Enfeksiyonlarının Teşhisi

Tekrar eden genital herpes’li olan herkes doktorlarını görmelidir. Doktor semptomları ve önceki sezgileri soracaktır. Ayrıca, bu salgının veya önceki salgınların hastalık veya stres gibi bir şey tarafından tetiklenip etkilenmediğini de bulmaya çalışacaktır.

Doktor enfeksiyonun ciddiyetini belirlemek için genital bölgeyi inceler.

Genital Herpes Tedavisi

Virüsten kurtulma sağlayacak hiçbir ilaç yoktur. Doktor bir antiviral reçete edebilir. Virüsün çoğalmasını önler. Antiviral tabletler uçuğun daha hızlı temizlenmesine yardımcı olacaktır. Semptomların şiddetini azaltmaya da yardımcı olurlar. Antiviral ilaçlar genellikle bir hastanın semptomları olduğunda verilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status