Tip 1 Diyabet Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Tip 2 diyabet genellikle önlenebilir olmakla birlikte, tip 1 diabetes mellitus önlenebilir değildir. Tip 1 diyabet, bağışıklık sisteminin pankreastaki hücreleri yok ettiği otoimmün bir hastalıktır.

Tipik olarak, hastalık ilk önce çocuklukta veya erken erişkinlikte ortaya çıkar. Tip 1 şeker hastalığı, “juvenil başlangıçlı diyabet” veya “insüline bağımlı diabetes mellitus (IDDM)” olarak bilinirdi. Ancak hastalık herhangi bir yaşta başlayabilir.

Tip 1 diyabet, tüm diyabet vakalarının yaklaşık %5’ini oluşturur.

Tip 1 Diyabet Nedir?

Tip 1 diyabette pankreas, kan şekeri seviyelerini kontrol eden hormondan herhangi bir insülin üretemez.

İnsülin üretimi, pankreastaki beta hücrelerin kademeli olarak tahrip edilmesiyle kan glikoz düzeylerinin kontrolü için yetersiz kalmaktadır. Bu yıkım, zamana bağlı olarak, bu hücrelerin kütlesi, üretilen insülin miktarının yetersiz kalmasıyla azalana kadar ilerlemektedir.

Tip 1 diyabet tipik olarak çocukluk ya da ergenlik döneminde ortaya çıkar; ancak yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilir.

Yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıktığı zaman, tip 1 diyabet, tip 2 diyabet gibi yanlış anlaşılabilir. Doğru teşhis konması, yetişkinlikte “latent otoimmün diyabet” olarak bilinir.

Tip 1 Diyabet Nedenleri Nelerdir?

Sonuç olarak, tip 1 diyabetin başlangıcı ile sonuçlanan pankreastaki beta hücrelerinin kademeli olarak tahrip edilmesi, otoimmün yıkımın sonucudur. Vücudun kendi hücrelerine karşı dönen bağışıklık sistemi muhtemelen genetik yatkınlığa sahip insanlar varsa veya çevresel bir faktör tarafından tetiklenir.

Tip 1 diyabet etiyolojisinin mekanizmaları belirsiz olsa da, birçok faktörün etkileşimini içerdiği düşünülmektedir:

  • Yatkınlık genleri: Bunların bazıları tip 1 diyabetli hastalarının %90’ından fazlası tarafından taşınmaktadır. Bazı popülasyonların yatkınlık genlerine sahip olma olasılığı daha yüksektir.
  • Otoantijenler: Normal pankreas beta hücre döngüsü veya enfeksiyonun neden olduğu yaralanma sırasında maruz kaldığı düşünülen proteinlerdir. Otoantijenler, beta hücre destrüksiyonu ile sonuçlanan bir bağışıklık tepkisini aktive eder.
  • Virüsler: Coxsackievirus, kızamıkçık virüsü, sitomegalovirüs, Epstein-Barr virüsü ve retrovirüsler tip 1 diyabetle bağlantılı olanlar arasındadır.
  • Beslenme: İçme suyundaki yüksek nitratlar ve düşük D vitamini alımı da tip 1 diyabet gelişimiyle bağlantılıdır. Tip 1 diyabet beslenme ile ilgili detaylı bilgi için hekiminize danışabilirsiniz.

Tip 1 diyabet her zaman insülin tedavisi gerektirir ve bir insülin iğnesi veya günlük enjeksiyonlar, kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmak için bir ömür boyu gereksinim duyulan aparatlardır.  Bu hastalık, insüline bağımlı diyabet olarak biliniyordu.

Tip 1 diyabet tanısından sonra, sağlık uzmanları, parmak çubuk testi, hipoglisemi belirtileri, hiperglisemi ve diğer diyabetik komplikasyonlar yoluyla hastaların kendilerini takip etmelerini öğrenmesine yardımcı olacaktır. Çoğu hastaya ayrıca insülin dozlarını nasıl ayarlayacakları öğretilir.

Şeker hastalığının diğer formlarında olduğu gibi, beslenme ve fiziksel aktivite ve egzersiz, hastalığın yaşam tarzı yönetiminde önemli unsurlardır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status