Tip 2 Diyabet Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Tip 2 diyabet, şeker hastalığının en yaygın şeklidir ve tüm diyabet vakalarının %90’ından fazlasını oluşturmaktadır.
Tip 2 diyabet, “yetişkin başlangıçlı şeker hastalığı” ve “insüline bağımlı olmayan diabetes mellitus (NIDDM)” olarak biliniyordu. Ancak hastalık, her yaşta, başta çocukluk çağı olmak üzere, ortaya çıkabilir.
Tip 2 Diyabet Nedir?
Tip 2 şeker hastalığı en sık yetişkinlikte gelişir ve fazla kilolu ve fiziksel olarak aktif olmayan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.
Şu anda önlenemeyen tip 1 diyabetlerin aksine, tip 2 diyabet için birçok risk faktörü önlenebilir. Bu nedenle birçok insan için tip 2 şeker hastalığını önlemek mümkündür.
Ayrıca Bakınız: Tip 1 Diyabet Nedir?
Tip 2 Diyabet Belirtileri Nelerdir?
Uluslararası Diyabet Vakfı, diyabet testi ihtiyacını gösteren dört semptomu vurgular:
- Sık idrara çıkma
- Kilo verme
- Enerji eksikliği
- Aşırı susuzluk
Tip 2 Diyabet Sebepleri Nelerdir?
“Tip 2 diyabet neden olur?” İnsülin direnci, genellikle tip 2 diyabetin öncüsüdür. İnsülin direnci, glukozun hücrelere girmesi için normalden daha fazla insülinin gerekli olduğu bir hastalıktır. Karaciğerdeki insülin direnci daha fazla glikoz üretimine neden olurken; periferik dokularda direnç glikoz alımının bozulduğu anlamına gelir.
Genetik, tip 2 diyabette rol oynamaktadır. Hastalığı olan kişilerin akrabaları daha yüksek bir risk altındadır.
Obezite ve kilo alımı, genetik, beslenme, egzersiz ve yaşam birimi; insülin direncine ve tip 2 diyabete neden olan önemli faktörlerdir. Vücut yağının insülin ve glikoz metabolizmasının etkileri üzerinde hormonal etkileri vardır.
Tip 2 diyabet teşhisi konduktan sonra, sağlık uzmanları, hipoglisemi, hiperglisemi ve diğer diyabetik komplikasyonların belirtilerini bulmayı içeren bir eğitim ve izleme programı ile hastalara yardımcı olabilir.
Şeker hastalığının diğer formlarında olduğu gibi, beslenme ve fiziksel aktivite ve egzersiz, hastalığın yaşam tarzı yönetiminde önemli unsurlardır.