Akut Kolesistit (Safra Kesesinin Akut İltihabı) Teşhisi ve Tedavisi Hakkında Bilgiler
Akut Kolesistit Tanısı Nasıl Yapılır?
Akut kolesistit tanısı için kullanılan testler ve prosedürler aşağıdakileri içerebilir:
Kan testleri: Vücutta iltihap belirtileri olup olmadığını kontrol etmek amacıyla yapılabilir.
Transabdominal ultrasonografi (TAS): Safra kesesi taşı tespit etmenin en iyi tanı yöntemidir. Test, safra kesesi üzerindeki lokal abdominal hassaslığı (ultrasonografik Murphy bulgusu) da ortaya çıkarabilir. Perikolesistik sıvı veya safra kesesi duvar kalınlaşması akut inflamasyonu gösterir.
Kolesintigrafi: Sonuçlar şüpheli olduğunda yararlıdır. Radyonüklidin safra kesesini dolduramaması, tıkanmış bir sistik kanal olduğunu düşündürür.
Bilgisayarlı tomografi (BT): Abdominal BT taraması, safra kesesi perforasyonu veya pankreatit gibi komplikasyonları tanımlar.
Ayrıca Bakınız: Akut Kolesistit Sebepleri
Akut Kolesistit Tedavisi
Akut kolesistit (safra kesesi iltihabı) tanısı konulduktan sonra, başlangıç tedavisi genellikle şunları içerir:
- Safra kesesini zorlamamak için yeme içmenin durdurulması
- Dehidrasyonu önlemek için intravenöz olarak sıvı verilmesi
- Ağrıyı hafifletici ilaçlar
- Enfeksiyon olduğu düşünülürse, antibiyotik de verilir. Bunların genelde bir haftaya kadar devam ettirilmesi gerekir; bu süre zarfında hastanede kalınması gerekebilir.
- Başlangıç tedavisinden sonra, akut kolesistit oluşturan safra kesesi taşları genelde safra kesesinden geri çekilir ve iltihaplanma genellikle sakinleşir.
Ameliyat
Akut safra kesesi iltihaplanmasının tekrarlamasından kaçınmak ve olası ciddi komplikasyonların gelişme riskini azaltmak amacıyla başlangıç tedavisinden bir süre sonra safra kesesinin çıkarılması önerilebilir. Safra kesesi alınması ameliyatı kolesistektomi olarak bilinir.
Nadir olmasına rağmen, ameliyat mümkün değilse, alternatif bir prosedür olan perkütan kolesistostomi yapılabilir.
Ameliyat mümkünse, safra kesesinin alınması cerrahi operasyonu için en uygun zamana karar verilir. Bazı durumlarda bir iki gün içinde ya da hemen ameliyat olunması gerekebilir. Ya da iltihap yerleşene kadar birkaç hafta beklemek gerekli olabilir.
Ayrıca Bakınız: Akut Kolesistit Nedir?
Cerrahi üç şekilde gerçekleştirilebilir:
- Laparoskopik kolesistektomi
- Tek insizyondan laparoskopik kolesistektomi
- Açık kolesistektomi
Safra kesesi çıkarılan bazı insanlarda bazı gıdaları yedikten sonra şişkinlik ve ishal belirtileri olabilir, ancak safra kesesi olmadan da normal bir hayat sürmek mümkündür.