Baş ve Boyun Kanserleri Hakkında Bilgi
Baş ve Boyun Kanserleri Nedir?
Baş ve boyun kanserleri; boğaz, gırtlak, burun, sinüsler ve ağızda gelişen çeşitli malign tümörleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ağız içinde oluşan kanser de baş ve boyun kanseri türü olarak düşünülebilir.
Çoğu baş-boyun kanserlerine skuamöz hücreli karsinom denmektedir. Bunun nedeni ise; hücrelerin düz ve skuamöz olduğu baş veya boyun bölgesi yüzey tabakasında başlamasıdır. Epitel olarak adlandırılan bu astarın hemen altında, baş ve boynun bazı bölgelerinde mukoza adı verilen nemli doku tabakası bulunur. Eğer kanser skuamöz hücre tabakasıyla sınırlı ise, in situ karsinom denir. Kanserli, kötü huylu hücreler; hücrelerin daha derin katmanlarına yayılırken, buna invaziv skuamöz hücreli karsinom denir.
Baş ve boyun kanseri tükürük bezlerinde başlarsa; tümör genellikle adenokarsinom, adenoid kistik karsinom veya mukoepidermoid karsinom olarak sınıflandırılacaktır.
Baş ve Boyun Kanseri Türleri
Baş ve boyun kanserlerinin vücutta meydana geldiği bölüme göre sınıflandırılmış çeşitli türleri vardır. Risk faktörleri, teşhis ve tedavi alt tipine bağlı olarak değişebilir; baş ve boyun kanserinin her alt türü için eksiksiz bilgi ayrı ayrı sağlanır. Her biri başladığı yere göre adlandırılan beş ana baş ve boyun kanseri türü vardır. Bunlar şöyledir:
Larenks ve hipofarengeal kanser: Larenks (gırtlak); boyunda yer alır ve solunum, konuşma ve yutma için önemli olan tüp şekilli bir organdır. Solunum borusunun veya trakeanın üstünde bulunur. Hipofarenks (alt yutak); larenksi çevreleyen boğazın alt kısmıdır.
Burun boşluğu ve paranazal sinüs kanseri: Burun boşluğu, havanın boğaza giden yolun hemen önündeki kavitedir. Paranazal sinüsler burun boşluğunu çevreleyen hava dolu bölgedir.
Nazofarenks kanseri: Nazofarenks; burun arkasında, boğazın üst kısmındaki hava geçididir.
Oral ve orofarenks kanseri: Ağız boşluğu, ağız ve dil içerir. Orofarenks, boğazın orta kısmında, bademciklerden gırtlak ucuna kadar uzanır.
Tükürük bezi kanseri: Tükürük bezi, tükürük üreten dokudur ve ağızda nemli kalması için salınan ve gıdayı parçalayan enzimler içeren sıvıdır.
Baş ve boyun bölgesinde başka kanser tipleri de bulunabilir. Ancak teşhis ve tedavi çok farklıdır. Beyin tümörleri, özofagus kanseri, göz kanseri, paratiroid kanseri, sarkom ve tiroid kanseri hakkında özel bilgiler sitemizde mevcuttur.
Önerilen Makaleler:
- Baş ve Boyun Kanserleri Tedavisi Hakkında Bilgi
- Baş ve Boyun Kanserleri Tanısı Yapılır?
- Baş ve Boyun Kanserleri Nedenleri Nelerdir?
- Baş ve Boyun Kanserleri Belirtileri Nelerdir?