Cilt (Deri) Kanseri Hakkında Bilgiler
Cilt Kanseri Nedir?
Cilt kanseri, cilt hücrelerinde başlayan herhangi bir kanser türünü işaret eden geniş bir terimdir. Bu kanserler genellikle epidermis olarak da bilinen derinin üst tabakasında başlar. Bir diğer adı ile deri kanseri, en sık güneşe maruz kalan cilt üzerinde gelişir. Ancak kanserin bu yaygın tipi, cildin normalde güneş ışığına maruz kalmadığı alanlarında da ortaya çıkabilir.
Bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanom olmak üzere üç ana cilt kanseri türü vardır. Buna ek olarak, kaposi sarkomu, merkel hücreli karsinom, kutanöz (deri) lenfoması, deri adneksiyal tümörleri ve çeşitli sarkom türleri gibi çok daha az sıklıkta görülen cilt kanseri türleri mevcuttur.
Ultraviyole (UV) radyasyona maruz kalmayı sınırlandırarak veya kaçınarak, cilt kanseri riskinizi azaltabilirsiniz. Cildinizde şüpheli değişiklikler olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmek, cilt kanserinin en erken evrede tespit edilmesine yardımcı olabilir. Cilt kanserinin erken teşhis edilmesi, başarılı cilt kanseri tedavisi şansını artırır.
Cilt Kanseri Türleri
Cilt kanseri, başlangıçta derinin yüzeyindeki bir şişlik, nodül veya düzensiz yama gibi görünebilir. Kanser büyüdükçe, deri kütlesinin boyutu ya da şekli değişebilir. Bu görünür değişiklikler meydana gelirken, kanserin genişleyerek cildin alt katmanlarına doğru ilerlemesi olasıdır.
Eğer tedavi edilmezse, cilt kanseri, dermis ve subkutan (deri altı) dokulara kadar büyümeye devam edecektir. Cilt kanserinin en ileri safhalarında, yakındaki kas dokusu, kıkırdak veya kemiğe yayılabilir. Deri kanseri, kan veya lenf sıvılarına yayıldıktan sonra, karaciğer veya akciğerler gibi vücudun diğer alanlarına da ulaşabilir.
Cilt kanserinin başlıca türleri; melanom, bazal hücreli karsinom ve skuamöz hücreli karsinomdur.
Keratoakantom; genellikle iyi huylu (kanserli olmayan), yavaş büyüyen ve kendi başlarına uzaklaşan tümörlerdir. Büyümeye devam eden keratoakantom tümörleri, genellikle bir çeşit skuamöz hücreli karsinom gibi tedavi edilir.
Önerilen Makaleler:
- Cilt (Deri) Kanseri Tedavisi İle İlgili Bilgiler
- Cilt (Deri) Kanseri Tanısı Nasıl Yapılır?
- Cilt (Deri) Kanseri Nedenleri Nelerdir?
- Cilt (Deri) Kanseri Belirtileri Nelerdir?