Cilt (Deri) Kanseri Tanısı Nasıl Yapılır?
Cilt Kanseri Teşhisi
Cilt kanseri tanısı için aşağıda yer alan testler veya prosedürler kullanılabilir:
Cilt muayenesi: Olası deri kanserleri önce görsel olarak incelenir. Öncelikle şüpheli bölge incelenerek, boyutu, şekli, rengi ve dokusu, kanama ya da pullanma olup olmadığına bakılır. Yakındaki lenf nodları da incelenebilir. Teşhisi doğrulamak için daha fazla test yapılmasına ihtiyaç duyulabilir.
Biyopsi: Şüpheli görünümlü ciltten doku örneği alınarak, mikroskop altında incelenmek üzere laboratuara gönderilebilir. Biyopsi ile cilt kanseri teşhisi konabilir ve kanserin türü belirlenebilir.
Ayrıca Bakınız: Deri Kanseri Belirtileri
Birkaç farklı biyopsi yöntemi vardır. Ancak tüm büyümeyi ortadan kaldırmak için eksizyonel biyopsi genellikle cilt kanserinin tedavisi için yeterlidir. Ayrıca, kanserli hücreler içerip içermediğini değerlendirmek için şüpheli lenf nodlarından biyopsi için doku örneği alınabilir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MR): Kanserin yayılmasından şüphelenilen çok nadir vakalarda, kanser hücrelerinin iç organlara ve kemiklere yayılıp yayılmadığını belirlemek amacıyla MRI kullanılabilir.
Röntgen: Kanserin yayılmasından şüphelenilen çok nadir vakalarda, kanser hücrelerinin iç organlara ve kemiklere yayılıp yayılmadığını belirlemek için röntgen ışınları kullanılabilir.
Ayrıca Bakınız: Deri Kanseri Sebepleri
Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Kanserin yayılmasından şüphelenilen çok nadir vakalarda, kanser hücrelerinin iç organlara ve kemiklere yayılıp yayılmadığını belirlemek amacıyla BT taraması kullanılabilir.