Kalın Bağırsak Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Kalın Bağırsak Kanseri Sebepleri

Kalın bağırsak kanseri tanılarının çoğunda, bu kanser türünün altında yatan nedenler belirli değildir. Ancak, sağlıklı hücrelerin DNA’sında anormallikler olduğunda, bu kanser türünün oluşum gösterdiği bilinmektedir.

Sağlıklı hücreler, vücudun normal işlevine devam etmesi için düzenli bir şekilde büyür ve bölünürler. Fakat bir hücrenin DNA’sı hasar görüp, kanserli hale geldiğinde; yeni hücrelere ihtiyaç duyulmadığında bile, hücreler bölünmeye devam eder. Hücreler biriktikçe, tümör adı verilen bir kitle oluşur.

Ayrıca Bakınız: Kalın Bağırsak Kanseri Nedir?

Zamanla, kanser hücreleri büyüyerek, yakındaki normal dokuları istila edebilir ve yok edebilir. Ve bu kanserli hücreler kontrolsüz bir şekilde büyümeye devam ederek, vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Kalın Bağırsak Kanseri Riskini Artıran Kalıtsal Gen Mutasyonları

Kalın bağırsak kanseri olasılığını artıran kalıtsal gen mutasyonları ailelerden geçebilir. Ancak bu kalıtsal genler, kalın bağırsak kanserlerinin sadece küçük bir yüzdesi ile ilişkilidir.

Kalıtsal gen mutasyonları, kanseri kaçınılmaz hale getirmez. Fakat bir bireyde kanser riskini önemli ölçüde artırabilir.

Ayrıca Bakınız: Kalın Bağırsak Kanseri Belirtileri

Kalıtsal kalın bağırsak kanseri sendromlarının en yaygın biçimleri şunlardır:

Herediter Non-Polipozis Kolorektal Kanser (HNPCC): Lynch sendromu olarak da adlandırılır. Kalın bağırsak ve diğer kanserlerin riskini artırır. HNPCC’li insanlarda 50 yaşından önce kalın bağırsak kanseri gelişme eğilimi vardır.

Familyal Adenomatöz Polipozis (FAP): Kolon ve rektum astarında binlerce polip gelişmesine neden olan ve nadir rastlanan bir hastalıktır. Tedavi edilmemiş FAP’lı insanlarda 40 yaşından önce kalın bağırsak kanseri gelişme riski çok yüksektir. FAP, HNPCC ve diğer nadir kalıtsal kalın bağırsak kanseri sendromları; genetik test yoluyla tespit edilebilir. Aile öyküsünde kalın bağırsak kanseri geçmişi varsa ve endişe duyuyorsanız, olası riskler hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Beslenme ve Kalın Bağırsak Kanseri Riskinin Artması Arasındaki İlişki

Büyük gruplara yapılan çalışmalar, tipik bir Batılı beslenme alışkanlığı ile artan kalın bağırsak kanseri riski arasında bağlantı olduğunu ortaya koymuştur. Tipik bir Batılı beslenmesi, yüksek yağ ve düşük lif içerir.

Tipik olarak yüksek yağ ve düşük lif içeren Batılı beslenme alışkanlıklarının yaygın olduğu bölgelere taşınan insanlar arasında, kalın bağırsak kanseri riskinin önemli ölçüde arttığı görülmüştür. Bunun neden meydana geldiği belli değildir. Ancak araştırmacılar, yüksek yağ ve düşük lifli bir diyetin kalın bağırsakta yaşayan mikropları etkileyip etkilemediği veya kanser riskine katkıda bulunabilecek iltihaplanmaya neden olup olmadığı konusunda araştırmalara devam etmektedirler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status