Karsinoid Tümör Nedir? Hakkında Bilgiler

Karsinoid Tümör Nedir?

Karsinoid tümörler; vücudun her yerinde ortaya çıkabilen, çoğunlukla gastrointestinal sistemde bulunan, yavaş büyüyen küçük tümörlerdir. Nöroendokrin tümör adı verilen tümörlerin bir alt kümesi olan karsinoid tümörler, genellikle sindirim sisteminde (mide, apendiks, ince bağırsak, kolon, rektum) veya akciğerlerde başlar.

Gastrointestinal sistem, serotonin de dahil olmak üzere çeşitli hormonlar üreten bir düzineden fazla farklı hücre türüne sahiptir. Karsinoid tümörlerin çoğu diğer kanserlere kıyasla yavaş büyümeye başladığından, belirginleşmediği veya belirtilere neden olmadığı için teşhis edilmesi genellikle uzun yıllar alır.

Karsinoid tümörler ve nöroendokrin tümörleri, genellikle ince bağırsak veya sindirim sisteminin diğer hücrelerinde bulunan hormon üreten hücrelerden kaynaklanır. Ayrıca, pankreas, testis, yumurtalık ve akciğerlerde de oluşabilir.

Karsinoid tümörler; serotonin, bradikinin, histamin ve prostaglandinler gibi aşırı miktarda hormon benzeri maddeler üretebilir. Bu maddelerin aşırı seviyede olması, karsinoid sendrom olarak adlandırılan çeşitli semptomlara neden olabilir. Diğer nöroendokrin tümörleri, çeşitli sendromlara neden olan başka hormonal maddeler üretebilirler.

Karsinoid tümörler pankreas veya sindirim kanalında oluştuğunda, ürettikleri maddeler doğrudan enzimlerin onları yok ettiği karaciğere (portal ven) akan bir kan damarına salınır. Bu nedenle, sindirim sisteminde oluşan karsinoid tümörler genellikle tümörler karaciğere yayılmadıkça semptom üretmezler. Diğer nöroendokrin tümörleri tarafından salgılanan hormonlar, özellikle pankreastaki hormonların semptomlara neden olması için karaciğere yayılması gerektirmez.

Karsinoid tümörler karaciğere yayılırken; karaciğer, vücutta dolaşmaya başlamadan önce maddeleri işleyemez. Hangi maddelerin tümörler tarafından serbest bırakıldığına bağlı olarak; karsinoid sendrom, insülinoma sendromu, Zollinger Ellison sendromu, VİPoma sendromu gibi çeşitli semptomlara sahip olur. Akciğerler, testisler ve yumurtalıklardaki karsinoid tümörler, yayılmadan semptomlara neden olur. Çünkü ürettikleri maddeler karaciğeri atlar ve bazen kan dolaşımında dolaşırlar.

Gastrik karsinoid tümörlerin üç tipi vardır. Tip I ve II ECL-hücreli karsinoidler nadiren metastaz yapar (vücudun diğer bölgelerine yayılır) ve hiç bir belirti üretmeyebilir. Çoğunlukla asit reflü gibi başka bir sağlık sorunu için yapılan endoskopi sırasında keşfedilirler. Tip III ECL-hücreli karsinoidler daha agresiftir.

Karsinoid tümörlerin aşırı hormon sekresyonu; ateş basması, karın ağrısı, ishal, akciğerlerde bronşların daralması ve bazı durumlarda kapak disfonksiyonu gibi kalp rahatsızlıkları nedeniyle belirgin olan karsinoid sendrom adı verilen bir rahatsızlığa neden olabilir. Karsinoid sendrom, daha agresif bir tedavinin gerekli olabileceğinin işaretidir.

Karsinoidler, nöroendokrin tümörler adı verilen bir sınıflandırmaya aittir. Her nöroendokrin tümör tipi, farklı bir ana hormon üretir ve dolayısıyla farklı bir sendroma yol açar. Yani, farklı belirtilere neden olur.

Karsinoid Sendrom

Karsinoid hücreler hormon yapabilir. Büyük miktarlarda hormon üreten ve diğer güçlü kimyasal maddeleri üreten ve genellikle karaciğere yayılmış olduğu saptanan karsinoid tümörler; ateş basması, ishal ve astıma benzeri hırıltı ataklarına neden olabilir. Karsinoid krizi ilk başta çok seyrek olabilir. Ancak, giderek daha sık ortaya çıkar ve genellikle ani düşük kan basıncı ve hatta bayılma ile ilişkili olabilir. Bununla birlikte, birkaç vakada, krizlere yüksek kan basıncı eşlik eder. Alkol veya stres (fiziksel veya duygusal) bazen ataklara neden olur. Fakat genellikle kendiliğinden meydana gelirler. Bir süre sonra bazı kişilerde ateş basması kalıcı olabilir ve fark edilmeyebilir. İshal de kronik olabilir ve kilo kaybı meydana gelebilir. Kalp kapak hasarının spesifik bir türü bazı vakalarda görülebilir ve diğer kalp hastalıkları meydana gelebilir. Tüm bu özellikler, Karsinoid Sendromu oluşturmaktadır.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status