Kemik Kanseri Nedir? Çeşitleri ve Hakkında Bilgiler
Kemik Kanseri Nedir?
Kemik kanseri, kemik hücrelerinde oluşan nadir bir kanser türüdür. Vücudun destekleyici çerçevesi olan kemikler, vücuda yapı ve şekil verirler; kasların hareket etmesinde ve iç organların korunmasında görevlidirler. Kemik kanseri vücuttaki herhangi bir kemikten başlayabilir. Ancak en sık kollar ve bacakları oluşturan uzun kemikleri etkileyen bir kanserdir.
Vücudumuzdaki kemiklerin çoğunun içi boş ve sert dış kısımdan (kan hücrelerini üretir ve depolar) oluşur. Kemiğin her iki ucunda kemik iliği ve kıkırdak içeren süngerimsi bir iç doku (kemikler arası tampon görevi gören) mevcuttur.
Sert, katı görünümüne rağmen kemik sürekli değişen ve yeniden şekillenme sürecinde olan çok aktif bir dokudur. Kemiğin kendisi, bu işlemi kontrol eden üç ana hücre türünü içerir: osteoblastlar (yeni kemik oluşturan), osteositler (kemiğin korunmasına yardımcı olan) ve osteoklastlar (kemik yıkımı).
Kemikte başlayan kanser (primer kemik kanseri olarak da bilinir); vücudun başka bir yerinde başlayan ve kemiğe yayılan (metastaz yapan) kanserle (sekonder kemik kanseri olarak da bilinir) aynı hastalık değildir. Bunun yerine, bu kanserler başladığı yere göre isimlendirilir. Örneğin; kemiğe metastaz yapan meme kanseri gibi. Kanser, vücut kemiklerinin herhangi birinde ortaya çıkabilir. Ancak, primer kemik kanseri en sık kol ve bacakların uzun kemiklerinde oluşur.
Kemik kanserinin birkaç farklı türü mevcuttur. Bazı kemik kanseri türleri, öncelikli olarak çocuklarda görülürken, diğerleri çoğunlukla yetişkinleri etkiler.
Kemik Kanseri Türleri
Primer (birincil) kemik kanseri, sarkom olarak bilinen kanser grubunun spesifik bir alt türüdür. Sarkomlar; kemik, kas, bağ dokusu, yağ veya kan damarlarında başlayan kanserlerdir ve vücudun herhangi bir yerinde bulunabilirler. Primer kemik kanseri tipleri aşağıda açıklamaları ile birlikte yer almaktadır:
Osteosarkom: Osteojenik sarkom olarak da bilinir. Kemik kanserinin en yaygın tipidir ve genellikle kollar, bacaklar veya pelvisdeki kemik hücrelerinde başlar. En sık 10 ila 30 yaş arası bireylerde görülür. Erkeklerde, kadınlara kıyasla daha sık rastlanır.
Kondrosarkom: Kıkırdak hücrelerinde oluşur ve kemik kanserinin ikinci en yaygın tipidir. Nadiren 20 yaşın altındaki insanlarda görülür ve gelişme şansı yaşla birlikte artar.
Ewing tümörü: Ewing sarkomu olarak da bilinir. Çoğunlukla kemiklerde başlar. Ancak, diğer dokularda ve kaslarda da ortaya çıkabilir. Primer kemik kanserinin üçüncü en sık görülen türüdür. En yaygın çocuklarda ve gençler arasında görülür. Nadiren, 30 yaş üstü yetişkinleri de etkiler.
Fibrosarkom ve malign fibröz histiositom: Genellikle tendonlar, bağlar (ligamentler), yağ veya kas gibi kemiklerin etrafındaki yumuşak dokuda gelişir. Bu kemik kanseri türü ayrıca ileri yaştaki yetişkinlerde ortaya çıkma eğilimindedir. Çoğunlukla çene, kollar ve bacakları etkiler.
Dev hücreli kemik tümörü: Malign formu daha az yaygın olmasına rağmen; benign (iyi huylu) ve malign (kötü huylu) formlara sahip olabilir. Genellikle genç ve orta yaşlı yetişkinlerin kol veya bacak kemiklerinde ortaya çıkar. Nadiren, vücudun uzak bölgelerine yayılır. Bununla birlikte, bu kanserler cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra nüksedebilirler ve uzak lokalize yayılma olasılığı, her lokal rekürrens ile birlikte artar.
Kordoma: Omurganın ve kafatasının tabanındaki kemikleri etkiler. Kemik kanserinin bu türü en sık 30 yaş ve daha ileri yaştaki yetişkinlerde, özellikle erkeklerde görülür. Vücudun uzak bölgelerine yayılma riski düşük, yavaş gelişen bir tümör olma eğilimindedir. Bununla birlikte, ameliyat sırasında tamamen çıkarılsa bile, orjinal yerinde tekrarlayabilir. Sonunda akciğerlere, karaciğere veya lenf nodlarına yayılabilir.
Önerilen Makaleler:
- Kemik Kanseri Tedavisi İle İlgili Bilgiler
- Kemik Kanseri Tanısı Nasıl Olur?
- Kemik Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?