Kronik Kolesistit Tanısı ve Tedavisi Nasıl Olur?

Kronik Kolesistit Teşhisi

Kronik kolesistit; hastanın tıbbi öyküsü, fizik muayene ve laboratuar testleri ile teşhis edilir. Bunlar arasında şunlar bulunur:

Abdominal bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Bu test karaciğer, safra yolları, bağırsaklar ve pankreas gibi safra kesesi ve çevresindeki yapıların detaylı bir görüntüsünü sağlar.

Safra kesesi ve safra yollarının abdominal ultrasonu: Etkilenen bölgelerin görüntüleri oluşturularak, anormalliklerin kontrol edildiği non-invaziv bir prosedürdür. Normalde safra kesesi iltihabı doğrulaması için ilk test olarak ultrason önerilir.

Safra kesesi taraması (HIDA taraması): Bu test ile engellenen tıkalı safra kesesi veya safra kanalı olup olmadığına bakılır.

Ayrıca Bakınız: Kronik Kolesistit Sebepleri

Diğer tanı testleri şunları içerebilir:

  • Yüksek beyaz hücre sayısını gösteren tam kan sayımı
  • Amilaz ve lipaz (pankreas hastalıklarını teşhis etmek için)

Birçok klinik hastalık benzer bulgulara ve belirtilere sahip olabilir. Kesin tanıya ulaşmak için diğer klinik koşulları ekarte etmek amacıyla ek testler yapılabilir.

Ayrıca Bakınız: Akut Kolesistit Tanısı

Kronik Kolesistit Tedavisi

Kronik kolesistit tedavisinde ameliyat en yaygın tedavi seçeneğidir. Safra kesesinin alınması cerrahisine kolesistektomi denir. Laparoskopik kolesistektomi daha küçük cerrahi insizyonların (kesi) kullanıldığı bir tekniktir. Bu nedenle, daha hızlı bir iyileşme sağlar.

Açık kolesistektomi prosedürü kullanılırsa, karın sağ üst kısmında daha büyük bir insizyon kullanılır.

Başka hastalıklar nedeniyle ameliyatın mümkün olmadığı durumlarda, safra taşlarını eritmek amacıyla oral tıbbi ilaçlar kullanılabilir. Bu tedavi yönteminin etkili bir şekilde çalışması iki veya daha fazla yıl alabilir ve tedavi sonrası safra taşının tekrarlama riski vardır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status