Melanom Tanısı Nasıl Olur?
Melanom Teşhisi
Melanom tanısı için periyodik cilt kanseri kontrollerinin gerekli olup olmadığı konusunda doktorunuza danışabilirsiniz. Uzman kişi tarafından yapılan cilt muayenesi sırasında, cilt baştan başa incelenir. Yine, evde yaptığınız cilt muayeneleri de cilt kanserlerinin erken teşhis ve tedavisinde oldukça önemlidir.
Cildinizde bulunan normal ben, çiller ve diğer cilt izlerini kontrol ederek, herhangi bir değişiklik olup olmadığını görmeniz mümkündür. Kollarınızın ve bacaklarınızın ön, arka ve yanlarını kontrol ettiğinizden emin olun. Buna ek olarak, kasıklar, kafa derisi, tırnaklar, ayak tabanları ve ayak parmaklarının arasındaki boşlukları kontrol edin. Eğer şüpheli bir durum varsa, doktor randevusu alınız.
Ayrıca Bakınız: Melanom Nedir?
Biyopsi: Olası melanomlar genellikle önce görsel olarak incelenir. Bazen kanser yalnızca cilt muayene edilerek tespit edilebilir. Ancak, melanomu doğru olarak teşhis etmenin tek yolu biyopsidir. Bu prosedürde, şüpheli ben ya da büyümenin tamamı ya da bir kısmı çıkarılır ve analiz edilir.
Melanom teşhisi için kullanılan biyopsi prosedürleri şunları içerir:
Punch biyopsi: Bu prosedürde dairesel bir alet kullanılır ve şüpheli ben çevresindeki cilde bastırılarak, yuvarlak bir deri parçası örneği alınır.
Eksizyonel biyopsi: Bu prosedürde, ben ya da büyümenin tamamı cildin normal görünen kenarının az miktarı ile birlikte kaldırılır.
İnsizyonel biyopsi: Ben ya da büyümenin sadece en düzensiz bölümü laboratuar analizi için alınır.
Birkaç farklı biyopsi yöntemi mevcuttur. Ancak melanom kanserinden şüphelenilen vakalarda tüm büyümeyi ortadan kaldırmak amacıyla genellikle eksizyonel biyopsi tercih edilir.
Melanoma teşhisi konursa, kanserin cildin dışına yayılıp yayılmadığını belirlemek için bazı testlere gerek duyulabilir. Melanomların çoğunlukla yayıldığı ilk bölge, yakın lenf nodlarıdır. Yapılan kontrolde lenf nodlarında büyüme olup olmadığı hissedilebilir. Ayrıca şüpheli lenf nodlarına biyopsi yapılabilir. Ameliyat sırasında, sentinel lenf nodu biyopsisi yapılarak melanoma yakın lenf nodu çıkarılır ve daha ileri analiz için laboratuara gönderilir.
Kemik taraması: Melanom kanserinin kemiklere yayılıp yayılmadığını öğrenmek amacıyla kemik taraması yapılabilir. Ancak, bu test melanom kanseri vakalarında nadiren kullanılır.
Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Melanom için BT taraması, vücudun detaylı görüntülerini elde etmek amacıyla kullanılabilir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MR): MR, BT taramasından daha yumuşak doku kontrastlı olduğundan, özellikle melanom tümörleri ve metastazlarının teşhisinde yararlıdır.
PET/BT taraması: Melanom tespiti için yararlıdır. Çünkü taramalar, herhangi bir tümör veya yapısal değişiklik öncesi kanserli hücreleri ortaya çıkarabilir. Bu da, hastalığın erken teşhisine ve tedavisine yardımcı olur.
Röntgen: Melanomun akciğerlere yayılıp yayılmadığını öğrenmek için standart bir röntgen kullanılabilir.
Ayrıca Bakınız: Melanom Belirtileri
Melanom Evreleri
Melanom tanısı konduktan sonraki adım kanseri evrelemektir. Bunun için;
Kalınlığın belirlenmesi: Melanom kalınlığı mikroskop altında detaylı olarak incelenerek, özel bir aletle (mikrometre) ölçülür. Melanom kalınlığı, kanser tedavisinin planlanmasına yardımcı olur. Genel olarak, tümör ne kadar kalınsa, hastalık o kadar ciddidir.
Melanom yayılma hızı: Melanomun yakın lenf nodlarına yayılıp yayılmadığını öğrenmek için sentinel lenf nodu biyopsisi olarak bilinen bir prosedür önerilebilir. Eğer bu ilk lenf nodları (sentinel lenf nodları) kanserli değilse, kanserin ilk başladığı alanın öteye geçmeme olasılığı vardır.
Sentinel lenf nodları kansersiz olsa bile, kanser hala nüksedebilir veya yayılabilir.
Melanom, I ila IV arasındaki Roma rakamları kullanılarak evrelenir. Evre I melanom küçüktür ve çok başarılı bir tedavi oranına sahiptir. Ancak sayı arttıkça, tam iyileşme şansı azalır. Evre 4 (evre IV) melanom kanseri ise cildin ötesine, akciğer ve karaciğer gibi diğer organlara yayılmıştır.
Ayrıca Bakınız: Cilt Kanseri Tanısı