Mesane Kanseri Tanısı Nasıl Olur? Evreleri Nelerdir?
Mesane Kanseri Teşhisi
Mesane kanseri tanısında kullanılan testler ve prosedürler şunları içerebilir:
Sistoskopi: Bu prosedür sırasında, üretra yoluyla sistoskop adı verilen alet yerleştirilir. Sistoskop, üretra ve mesanenin iç kısmının görülmesi ve incelemesini sağlayan lens ve fiber optik aydınlatma sistemine sahiptir. Sistoskopi sırasında genellikle lokal anesteziye gerek duyulur.
Biyopsi: Sistoskopi sırasında, hücre örneği toplamak amacıyla biyopsi yapılabilir. Bu prosedüre bazen mesane tümörlerinin transüretral rezeksiyonu (TUR) denir. TUR, ayrıca mesane kanseri tedavisinde kullanılabilir. Sıklıkla genel anestezi altında yapılır.
İdrar sitolojisi: Bu prosedürde, idrardan alınan bir numune kanser hücrelerini kontrol etmek amacıyla mikroskop altında analiz edilir.
Görüntüleme testleri: Bu testler, üriner sistemin yapılarının incelenmesine izin verir. İdrar yollarını detaylı görüntülemek için yapılan testlerde bazen prosedür öncesi damara boya (kontrast madde) enjekte edilir.
İntravenöz pyelografi (İVP); böbrekler, üreter ve mesaneyi detaylı görüntülemek için kontrast madde kullanılan bir çeşit X-ışını görüntüleme testidir. Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, idrar yolları ve çevresindeki dokuları daha iyi görüntülemeye olanak sağlayan bir prosedürdür.
Ayrıca Bakınız: Mesane Kanseri Belirtileri
Mesane Kanseri Evreleme
Mesane kanseri tanısı konulduktan sonra, kanserin evresini belirlemek amacıyla ek testler istenebilir. Evreleme testleri aşağıdakileri içerir:
- BT taraması
- Manyetik rezonans görüntüleme (MR)
- Kemik taraması
- Göğüs röntgeni
Mesane Kanseri Evreleri
Evre I: Evre 1 mesane kanserinde, kanser mesanenin iç astarında görülür. Ancak, mesane duvarı kas tabakasını işgal etmez.
Evre II: Evre 2 mesane kanserinde, kanser mesane duvarını işgal eder. Ancak, hala mesane ile sınırlıdır.
Evre III: Evre 3 mesane kanserinde, kanser hücreleri mesane duvarından çevreleyen dokuya yayılmıştır.
Evre IV: Evre 4 mesane kanserinde, kanser hücreleri lenf nodlarına ve kemikler, karaciğer veya akciğerler gibi diğer organlara yayılmış olabilir.