Mesane Taşı Nedenleri Nelerdir? Komplikasyonlar
Mesane Taşı Sebepleri
Mesane taşı, genelde mesane tamamen boşaltılamadığında ve idrar kristaller oluşturduğunda ortaya çıkar. Bazı enfeksiyonlar mesane taşlarına yol açabilir. Bazen mesanenin idrar tutma, depolama ya da idrara çıkma yeteneğini etkileyen altta yatan bir sağlık sorunu da mesane taşı oluşumuyla sonuçlanabilir. Mesanedeki yabancı maddeler mesane taşı olma eğilimindedir.
Mesane taşlarına neden olan en yaygın faktörler şunları içerir:
Prostat bezi büyümesi: Prostat büyümesi (benign prostat hiperplazi) erkeklerde mesane taşlarına neden olabilir. Büyümüş prostat, mesanenin tamamen boşaltılmasını önleyerek, idrar akışını engelleyebilir.
Ayrıca Bakınız: Mesane Taşı Belirtileri
Hasar görmüş sinirler (nörojen mesane): Normalde, sinirler beyinden mesane kaslarına mesajlar taşır ve mesane kaslarının sıkıştırılmasına veya serbest bırakılmasına yönlendirilir. Eğer bu sinirler hasar görürse; felç, omurilik yaralanması veya diğer sağlık problemleri nedeniyle mesane tamamen boşaltılamayabilir.
Mesane taşlarının diğer olası nedenleri şunları içerir:
İltihaplanma: Mesane iltihabı, bazen üriner sistem enfeksiyonlarına neden olur. Ya da pelvise radyoterapi tedavisi uygulanması mesane taşlarına yol açabilir.
Tıbbi cihazlar: Mesane kateterleri (mesaneden idrar boşaltımına yardımcı olmak için idrar yolundan sokulan ince tüpler) mesane taşlarına neden olabilir. Dolayısıyla, yanlışlıkla mesaneye yol alan, örneğin kontraseptif cihaz veya idrar yolu stenti gibi nesneler olabilir. Daha sonrasında, taş haline gelen mineral kristalleri bu cihazların yüzeyinde oluşma eğiliminde olurlar.
Böbrek taşı: Böbreklerde oluşan taşlar, mesane taşları ile aynı değildir. Farklı şekillerde gelişirler. Fakat küçük böbrek taşları üreterlerden (idrar borusu) aşağı mesaneye inebilir ve düşmezlerse mesane taşlarına dönüşebilirler.
Komplikasyonlar
Düşmeyen mesane taşları, belirtilere neden olmasalar bile, aşağıdaki komplikasyonlara yol açabilirler:
Kronik mesane disfonksiyonu: Tedavi edilmeyen mesane taşları, ağrı veya sık idrara çıkma gibi uzun süreli idrar sorunlarına neden olabilir. Mesane taşları, idrarın mesaneden idrar yoluna girdiği boşluğa yerleşebilirler ve idrar geçişini engelleyebilirler.
İdrar yolu enfeksiyonları: Üriner sistemde tekrar eden bakteri enfeksiyonları, mesane taşlarından kaynaklanabilir.