Mide Fıtığı (Hiatus Hernisi) Tanısı ve Tedavisi İle İlgili Bilgiler
Mide Fıtığı (Hiatus Hernisi) Teşhisi
Mide fıtığı, genellikle mide yanması veya göğüs ya da karın üstünde ağrı gibi rahatsızlıkların nedenlerini belirlemek amacıyla yapılan tanı testleri veya prosedürler sırasında tespit edilir. Bu tanı testleri veya prosedürler şunları içerir:
Kan testleri: Doktorunuz kan kaybı sebebiyle anemi hastalığını teşhis etmek için tam kan sayımı önerebilir.
Özofagramı (baryum yutma): Bu prosedür sırasında, içilen baryum sıvısı, üst sindirim sistemini kaplar. Bu sayede röntgende mide, özofagus ve ince bağırsağın üst kısmından (duodenum veya oniki parmak bağırsağı) net bir görüntü elde edilir.
Ayrıca Bakınız: Mide Fıtığı Nedir?
Endoskopi: Endoskopi muayenesinde, enflamasyon, iltihaplanma olup olmadığını kontrol etmek için boğazın aşağından yemek borusuna ve mideye hafif ve video kamera ile donatılmış ince, esnek bir tüp (endoskop) geçirilir.
Manometri: Bu prosedür sırasında, kateter (ince, basınca duyarlı tüp) burundan, yemek borusundan aşağıya ve midenin içine yerleştirilir. Daha sonrasında, kateterle yemek borusundaki basınç ve hareket ölçülür.
Mide Fıtığı (Hiatus Hernisi) Tedavisi
Mide fıtığı olan çoğu kişide herhangi bir belirti veya bulgu ortaya çıkmaz ve tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Tekrarlayan mide ekşimesi ve asit reflü gibi semptomlar ve belirtiler yaşarsanız; ilaç kullanımı veya ameliyat içerebilen tedavilere gereksinim duyulabilir.
Ayrıca Bakınız: Mide Fıtığı Nedenleri
Mide Ekşimesi İçin Kullanılan İlaçlar
Eğer mide ekşimesi ve asit reflü gibi rahatsızlıklar yaşarsanız, doktorunuz tarafından aşağıda yer alan ilaçlar reçete edilebilir:
- Mide asidini nötralize eden antiasitler
- Asit üretimini azaltmak için kullanılan ilaçlar
- Asit üretimini engelleyen ve yemek borusunu iyileştiren ilaçlar
Mide Fıtığı Ameliyatı
Az sayıda vakada, mide fıtığı onarımı cerrahisi gerekebilir. Ameliyat, genellikle nadir görülen acil durumlarda ve aynı zamanda mide ekşimesi ve asit reflü şikayetlerini rahatlatmak amacıyla kullanılan ilaçların kişilere yardımcı olmaması durumunda gerekebilir.
Hiatal herni (mide fıtığı) ameliyatı; midenin karın içine doğru aşağı çekilmesi, diyafram açıklığını küçültmek, zayıf özofagus sfinkter rekonstrüksiyonu veya fıtık kesesinin çıkarılmasını içerir.
Bazı durumlarda, ameliyat göğüs duvarında (torakotomi) ya da karında (laparotomi) tek bir kesi kullanılarak, cerrahi olarak açılmasını içerir. Diğer durumlarda, karında birkaç küçük kesi yoluyla küçük bir kamera ve özel cerrahi aletler kullanılmasını içeren laparoskopik cerrahi prosedüre başvurulabilir.