Nazofarenks (Geniz) Kanseri Tedavisi İle İlgili Bilgiler

Nazofarenks (Geniz) Kanseri Tedavi

Nazofarenks kanseri tedavisi; kanserin türü ve evresi, genel sağlık ve tercihler gibi çeşitli faktörlere dayalı olarak planlanır. Baş ve boyun kanseri alt türü olan nazofarenks karsinomu tedavisi genellikle radyoterapi ya da radyoterapi ve kemoterapi kombinasyonu ile başlar.

a) Radyoterapi

Nazofarenks kanseri için radyoterapi tedavisi genellikle eksternal radyoterapi olarak adlandırılır bir prosedürde uygulanır.

Küçük nazofarenks tümörleri için gerekli tek tedavi radyoterapi olabilir. Diğer durumlarda, radyoterapi, kemoterapi ile birleştirilir.

Radyoterapi, geçici cilt kızarıklığı, işitme kaybı ve ağız kuruluğu gibi yan etkilere neden olabilir.

Tekrar eden, nükseden nazofarenks kanseri için bazen radyoterapinin bir çeşidi olan brakiterapi kullanılır. Orijinal tümörü tedavi etmek için de kullanılabilir.

Stereotaktik radyocerrahi, tümöre tam olarak radyasyon tedavisi sunar. Bu, kafatası tabanında büyüyen tümör ya da beyin veya kafatasının tabanında tekrar eden tümör tedavisinde kullanılabilir.

Baş ve boyun radyoterapisi, özellikle kemoterapi ile kombine edildiğinde, boğaz ve ağızda ciddi yaralara neden olur. Bazen, bu ağız yaraları yeme ve içmeyi zorlaştırır.

Ayrıca Bakınız: Nazofarenks Kanseri Teşhisi

b) Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek amacıyla kullanılan bir ilaç tedavisidir. Kemoterapi ilaçları hap şeklinde, damar yoluyla veya her iki şekilde de verilebilir. Nazofarenks karsinomu tedavisi için kemoterapi üç farklı şekilde kullanılabilir:

Radyoterapi ve kemoterapinin birlikte uygulanması: İki tedavi bir araya getirilerek, eş zamanlı uygulandığında; kemoterapi, radyoterapinin etkinliğini arttırır. Bu kombine tedaviye konkomitan tedavi veya kemoradyasyon denir.

Bununla birlikte, kemoterapinin yan etkileri, radyoterapinin yan etkilerine eklenir ve konkomitan tedavinin tolere edilmesi daha zor olur.

Ayrıca Bakınız: Nazofarenks Kanseri Belirtileri

Radyoterapi sonrası kemoterapi: Radyoterapiden sonra veya kemoradyasyon sonrası kemoterapi önerilebilir. Kemoterapi; orijinal tümörden koparak, diğer bölgelere yayılmış olan kanser de dahil olmak üzere, vücutta geri kalan kanser hücrelerini yok etmek amacıyla kullanılır.

Konkomitan tedavi sonrası kemoterapi alan pek çok kişi yan etkilere tolere edemeyerek, tedavi yarım bırakılır.

Radyoterapi öncesi kemoterapi: Neoadjuvan kemoterapi, radyoterapi öncesi tek başına veya konkomitan tedavi öncesi verilen kemoterapi tedavisidir. Neoadjuvan kemoterapinin nazofarenk kanseri yaşam süresine katkısı hakkında henüz daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Ayrıca Bakınız: Nazofarenks Kanseri Nedenleri

c) Ameliyat

Ameliyat, nazofarenks kanseri tedavisinde genellikle başvurulan bir seçenek değildir. Nazofarenks karsinomu için yaygın bir tedavi seçeneği olmamasının nedeni, tümörün ulaşılması zor bir alanda, kranial sinirler ve kan damarlarına yakın olmasıdır.

Eğer kanserin lenf nodlarına yayıldığı şüphelenilirse, boyundaki lenf nodlarının ameliyatla alınması önerilebilir. Bu cerrahi yönteme boyun diseksiyonu denir. Farklılaşmış nazofarenks karsinomu için de bazen boyun diseksiyonuna ihtiyaç duyulur.

Bazı durumlarda cerrahi, nazofarenksten bir tümörü çıkarmak amacıyla kullanılabilir. Bölgeye erişerek, kanserli dokuyu çıkarmak için ağız çatısına insizyon yapılması gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status