Nöroendokrin Tümör Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Nöroendokrin Tümör Nedir?

Nöroendokrin tümörler; nadiren karsinoid olarak adlandırılır. Vücut genelinde yaygın olarak bulunan nöroendokrin hücrelerde başlayan anormal büyümelerdir. Nöroendokrin tümörlerin bazıları özellikleri başlangıç alanına özgü olmakla birlikte, diğer karakteristikleri kökeni neresi olursa olsun ortaktır.

Vücudun endokrin sistemi hormon üreten hücrelerden oluşur. Hormonlar, vücuttaki diğer organların veya hücrelerin aktivitesi üzerinde belirli bir etkiye sahip olan, kan yoluyla taşınan kimyasal maddelerdir.

Endokrin tümörü, vücudun hormon üreten ve serbest bırakan kısımlarında başlayan bir kitledir. Hormon üreten hücrelerde endokrin tümör geliştiği için tümör de hormon üretebilir. Bu durum, ciddi hastalıklara neden olabilir.

Nöroendokrin tümör (NET); hormon üreten endokrin hücreler ve sinir hücrelerinin birleşimi olan hücrelerden oluşan, vücudun nöroendokrin sisteminin hormon üreten hücrelerinde başlar. Nöroendokrin hücreler, mide ve bağırsaklar da dahil olmak üzere vücut genelinde akciğerler ve gastrointestinal sistem gibi organlarda bulunurlar. Nöroendokrin hücreler; akciğerler yoluyla hava ve kan akışını düzenlemek ve gıdaların gastrointestinal sistem boyunca hareket hızını kontrol etmek gibi spesifik fonksiyonları yerine getirirler.

Nöroendokrin Tümör Türleri

Nöroendokrin tümör tipleri, vücudun pek çok yerinde oluşabilir ve farklı bir şekilde büyüyebilir. Çoğu nöroendokrin tümör, ilk akciğerlerde ya da mide, pankreas, apendiks, bağırsaklar, kolon ve rektum da dahil olmak üzere gastrointestinal sistemde görülür. Nöroendokrin tümörler; timüs, tiroid bezi, adrenal bezi ve hipofiz bezinde de görülebilir.

Nöroendokrin tümörlerinin birçok türü vardır. Aşağıda, bu tömörlerin 3 spesifik tipi olan feokromasitoma, merkel hücreli karsinom ve nöroendokrin karsinom açıklamalarıyla birlikte yer almaktadır. Hormon üreten hücrelerde başlayan diğer tümör türleri; endokrin tümörler, karsinoid tümörler, timoma, tiroid kanseri ve adacık hücre tümörleri içerir.

Feokromasitoma: Adrenal (böbrek üstü) bezin kromaffin hücrelerinde başlayan nadir bir tümördür. Bu özelleştirilmiş hücreler, stresliyken adrenalin hormonu serbest bırakırlar. Feokromasitoma genellikle adrenal bezin içindeki adrenal medüller bölgede oluşur. Bu tip tümörler, kan basıncı ve kalp atış hızını arttıran adrenalin ve noradrenalin hormonlarının üretimini arttırır. Feokromasitomlar genellikle iyi huylu olmasına rağmen, hayatı tehdit edici olabilirler. Çünkü tümör hasarı sonrası kan dolaşımına bol miktarda adrenalin salınabilir. Feokromositoma hastalarının %80’inde bir adrenal bezinde, %10’unda her iki adrenal bezinde ve %10’unda adrenal bezi dışında tümör vardır.

Merkel hücreli karsinom: Merkel hücreli kanser oldukça agresif veya hızlı büyüyen, nadir bir kanser türüdür. Derinin hemen altında ve kıl foliküllerinde hormon üreten hücrelerde başlar. Genellikle baş ve boyun bölgesinde bulunur. Merkel hücreli karsinom, deri veya trabeküler kanserin nöroendokrin karsinomu olarak da adlandırılabilir.

Nöroendokrin karsinomu: Nöroendokrin tümörlerin yaklaşık %60’ı “nöroendokrin karsinom” olarak tanımlanır. Nöroendokrin karsinom; akciğerler, beyin ve gastrointestinal sistem de dahil olmak üzere vücudun bir çok yerinde başlayabilir.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status