Omurilik Tümörü Sebepleri Nelerdir? Komplikasyonlar
Omurilik Tümörü Nedenleri
Omurilik tümörlerinin çoğunun nedeni bilinmemekle birlikte, kusurlu genlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Ancak böyle genetik kusurların kalıtsal mı, kendiliğinden mi ortaya çıktığı veya bazı kimyasallara maruz kalma gibi çevresel faktörlerin neden olup olmadığı genellikle bilinmemektedir. Bununla birlikte, bazı vakalarda omurilik tümörleri, nörofibromatozis 2 ve von Hippel-Lindau hastalığı gibi bilinen kalıtsal sendromlarla bağlantılıdır.
Omurilik tümörleri için bilinen risk faktörleri şunları içerir:
Nörofibromatozis 2 (NF2): Bu kalıtsal sendromda, bir veya iki kulakta ileri işitme kaybına yol açabilecek işitme ile ilgili sinirler veya yakınında kanserli olmayan tümörler gelişir. Nörofibromatozis 2 olan bazı insanlarda, çoğunlukla multipl ve birkaç farklı tipte omurga kanalı tümörü gelişir.
Von Hippel-Lindau hastalığı: Bu nadir görülen multisistem bozukluğu; beyin, retina ve omurilikte ve böbrekler veya böbreküstü bezlerindeki diğer tümör türlerinde kanserli olmayan, iyi huylu kan damarı tümörleri (hemanjioblastomlar) ile ilişkilidir.
Kanser geçmişi: Her tür kanser omurgaya ilerleyebilir. Ancak, omurgayı daha fazla etkileyebilecek kanserler meme kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri ve multipl miyelomdur.
Ayrıca Bakınız: Omurilik Tümörü Belirtileri
Komplikasyonlar
Hem iyi huylu, hem de kanserli omurilik tümörleri; omurilik ve sinirleri sıkıştırabilir. Bu da hareket ve his kaybı, bazen bağırsak ve mesane fonksiyonlarında değişikliğe neden olabilir. Sinir hasarı kalıcı olabilir.
Bununla birlikte, omurilik tümörü erken evrede teşhis edilirse ve agresif bir şekilde tedavi edilirse, daha fazla fonksiyon kaybını önlemek ve agresif rehabilitasyon ile sinir fonksiyonunu tekrar kazanmak mümkün olabilir. Omurilik tümörünün konumuna bağlı olarak; omuriliğin kendisini sıkıştıran bir tümör hayati tehlike oluşturabilir.