Otoimmün Hepatit Nedir? Hakkında Bilgiler

Otoimmün Hepatit Nedir?

Otoimmün hepatit, vücudun bağışıklık sistemi karaciğer hücrelerine karşı olduğunda oluşan karaciğer inflamasyonudur. Yani, kronik karaciğer iltihabı ile karakterize bir hastalıktır. Bu hastalığı tanımlamanın en iyi yolu, terimi bileşik sözcüklere ayırmaktır. Otoimmün vücudun kendi bağışıklık sisteminin vücudun bir başka bölümüne saldırdığı anlamına gelir. Hepatit; hafif ila şiddetli arasında değişen karaciğer iltihabına işaret eder.

Hastaların büyük çoğunluğunda, otoimmün hepatit, nüks ve remisyonlarla birlikte yoğunluk seviyelerinde dalgalanma ile belirgindir. Otoimmün hepatitin kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin hastalığın tetiklenmesinde zamanla etkileşime girdiği tahmin edilir.

Otoimmün hepatit tedavi edilmediği takdirde, karaciğerin skarlaşmasına (siroz) ve nihayetinde karaciğer yetmezliği problemine yol açabilir. Ancak, erken teşhis edilip tedavi edildikten sonra, otoimmün hepatit sıklıkla bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla kontrol edilebilir.

Karaciğer nakli, otoimmün hepatit ilaç tedavilerine yanıt vermediğinde veya karaciğer hastalığı ilerlediğinde bir seçenek olarak düşünülür.

Otoimmün Hepatit Türleri

Otoimmün hepatit hastalığının iki temel tipi saptanmıştır:

Tip 1 otoimmün hepatit: Bu tip, hastalığın en yaygın türüdür. Her yaşta ortaya çıkabilir. Tip 1 otoimmün hepatit hastası olan insanların yaklaşık yarısı çölyak hastalığı, romatoid artrit veya ülseratif kolit gibi diğer otoimmün bozukluklara sahiptir.

Tip 2 otoimmün hepatit: Yetişkinlerde tip 2 otoimmün hepatit gelişebilmesine rağmen, çocuklar ve gençlerde daha sık görülür. Diğer otoimmün hastalıklar da bu otoimmün hepatit tipine eşlik edebilmektedir.

Otoimmün Hepatit Bulaşıcı Mı?

Kesinlikle bulaşıcı değildir. Genellikle kalıtsal bir hastalık olarak görülmez, ancak bazı aileler otoimmün hastalıklara eğilimli olabilir. Yani, otoimmün hepatitli hastaların çocuklarında tiroid veya karaciğer ya da artrit otoimmün hastalıkları gelişme riski biraz yüksek olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status