Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Nedir? Hakkında Bilgiler
Pilonidal Sinüs Nedir?
Pilonidal sinüs; kuyruk sokumunun yakınındaki derinin altında içi kıl dolu iltihaplanma sonucu deri altı kavitesinden kılın deri altına ilerlemesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda, halk arasında kıl dönmesi olarak adlandırılır. Ancak, bu terim genel olarak deri içine doğru büyüyen kıllar için kullanılmaktadır.
Birden fazla pilonidal sinüs gelişebilir ve bunlar genellikle deri altındaki kanallarla bağlantılıdır. Çoğu kişi sinüs kelimesini burun ile ilişkilendirir. Ancak sinüsler vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Sinüs, bir kanal veya boşluk için kullanılan tıbbi bir terimdir. Pilonidal sinüsler ve kistler en çok genç erkeklerde ve özellikle vücudu çok kıllı olan bireylerde görülmektedir.
Pilonidal sinüs, deri altında kıl yuvası oluşumudur. Kıl foliküllerindeki tahriş sonucu ortaya çıkar ve kuyruk sokumunun yanı sıra kılın ilerlediği derinin diğer bölgelerini de etkileyebilir. Pilonidal sinüs enfeksiyonlu olmadığı sürece genelde belirgin semptomlara neden olmaz. Enfeksiyonlu sinüsler hassas, şiş bir apse oluştururlar. Genellikle iltihaplı kese içerisinde kıl ve irin toplanır. Etkilenen bölgede ağrı, kızarıklık ve şişlik ortaya çıkması, enfeksiyon olabileceğini gösterir. Enfeksiyonlu deri çoğunlukla antibiyotik ilaçlara iyi yanıt verir.
Bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Tahriş olmuş cildi cerrahi olarak çıkarmak ve açıklığın iyileşmesini sağlamak için birkaç cerrahi teknik kullanılır. Tedavi edilmediği takdirde, ağrı veya enfeksiyon daha da kötüleşebilir.
Bu rahatsızlığı önlemek için tahrişe karşı cildi kuru ve temiz tutmak, tahriş etmemek önemlidir. Tıraş veya epilasyon kremi kullanılarak bölgedeki kılların temizlenmesi, tahriş olmuş foliküllerin bakteri barındırmasını önleyebilir.
Önerilen Makaleler:
- Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Tanısı ve Tedavisi Nasıl Olur?
- Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Neden Olur?
- Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Belirtileri Nelerdir?