Rahim Kanseri Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir?
Rahim Kanseri Belirtileri
Bu semptom her zaman olmasa da, anormal kanama rahim kanserinin sık görülen bir belirtisidir. Rutin pelvik muayene, erken teşhis olasılığını artırabilir. Bununla birlikte, rahim kanseri için standart tarama testi mevcut değildir.
Rahim kanserinin yaygın görülen belirtileri aşağıda yer almaktadır:
Vajinal kanama veya lekelenme: Menstrual döngüler arasında vajinal kanama, uzun süreli adet kanaması, ilişki sonrası kanama veya menopoz sonrası kanama görülebilir.
Anormal vajinal akıntı: Bazı kadınlarda hastalığın belirtisi olarak sulu veya kanlı akıntı olabilir. Ancak bu belirti genellikle enfeksiyon veya kanser olmayan diğer sağlık sorunlarının işaretidir.
Pelvik ağrı veya basınç: İlişki sırasında ya da başka zamanlarda ağrı, rahim kanseri semptomu ya da daha az ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.
Beklenmeyen vajinal kanama, lekelenme veya anormal vajinal akıntı yaşayan kadınların doktor randevusu almaları erken teşhis için önemlidir.
Rahim Kanseri Sebepleri
Kadınlarda hormonal denge, rahim kanserinin en yaygın türü olan endometrium kanserlerin çoğunun gelişiminde rol oynar. Eğer bir kadında rahim kanseri risk faktörlerinin biri veya daha fazlası mevcutsa, endometrium kanserin gelişme olasılığı daha yüksektir.
Rahim kanseri için bazı ortak risk faktörleri şunları içerir:
Yaş: Endometrium kanseri teşhisi konan kadınların çoğu 50 yaş üzerindendir ve menopozu atlatmıştır.
Menstrüel döngü sayısı: Yaşamları boyunca daha fazla adet döngüsü olan kadınlarda endometrium kanseri riski vardır.
Obezite: İleri yaşta ve aşırı kilolu kadınlarda, özellikle menopozdan sonra, yağ dokuları daha yüksek seviyelerde östrojen üretme eğilimindedir. Bu durum rahim kanseri riskini artırır.
Aile öyküsü: Tıbbi aile öyküsünde kalıtsal nonpolipozis kolorektal kanser (HNPCC) olarak adlandırılan bir genetik sendrom da dahil olmak üzere endometriyal, kolon ya da yumurtalık kanseri olan kadınlarda endometrium kanseri gelişme riski yüksektir.
Diyabet: Endometrium kanseri diyabetli kadınlarda daha yaygındır.
Kompleks atipik endometrial hiperplazi: Bu prekanseröz hastalık tedavi edilmezse kansere dönüşebilir.
Yumurtalık tümörleri ve sendromları: Polikistik over sendromu (PCOS) ve yumurtalık tümörleri gibi belirli yumurtalık sendromları östrojen düzeylerini artırabilir. Bununla birlikte, bir kadında rahim kanseri gelişme riskini de artırabilir.