Reflü Hastalığı Tanısı Nasıl Olur?
Reflü Hastalığı Teşhisi
Mide reflüsü tanısı için aşağıda yer alan prosedürler uygulanabilir:
Semptomlarınız: Sık görülen mide yanması sorunu ve diğer semptomlara dayanarak gastroözofageal reflü hastalığı teşhis edilebilir.
Yemek borusundaki asit miktarını gözlemlemek için test yapılması: Ambulatuar asit (pH) prob testleri ile 24 saat boyunca asit ölçmek için bir cihaz kullanımıdır. Cihaz, mide asidinin ne zaman ve ne kadar süreyle yemek borusuna geri kaçtığını tanımlar.
Ayrıca Bakınız: Reflü Belirtileri
Gastroözofageal reflü hastalığı tanısı konduysa ve ameliyat için adaysanız, başka tanı testleri de yapılabilir. Bu test ve prosedürler şunları içerir:
Üst sindirim sistemi röntgeni: Bazen baryum yutma olarak adlandırılan bu prosedürde, içilen baryum sıvısı üst sindirim sistemini (yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı) kaplar. Ardından, üst sindirim sistemi röntgeni çekilir. Bu sayede yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve midenin görüntü taraması sağlanır.
Ayrıca Bakınız: Reflü Nedenleri
Endoskopi: Yemek borusu ve midenin görsel olarak incelenmesine olanak sağlayan bir tanı yöntemidir. Endoskopi prosedürü sırasında, boğaz yoluyla endoskop adı verilen bir cihaz yerleştirilir.
Daha fazla test için endoskopi kullanılarak doku örneği (biyopsi) alınabilir. Endoskopi, Barrett özofagusu gibi reflü komplikasyonlarını araştırmada yararlıdır.
Yemek borusu motilite testi (manometri): Yemek borusu hareketi ve basıncı ölçülür. Bu prosedür, burundan yemek borusuna kateter yerleştirilmesini içerir.