Rektum Kanseri Tedavisi İle İlgili Bilgiler
Rektum Kanseri Tedavisi
Rektum kanseri tanısı konulduktan sonra kanserin evresi ve türü, hastanın genel sağlığı ve tercihleri gibi bir takım faktörlere bağlı olarak tedavi planlaması yapılır. Aşağıdaki tedavi seçeneklerinin biri veya daha fazlası, rektum kanseri tedavisi veya belirtilerin hafifletilmesinde yardımcı olabilir.
a) Ameliyat
Ameliyat, rektum kanseri için en yaygın tedavi yöntemdir. Vücudun uzak bölgelerine yayılmayan, rektumla sınırlı olan rektum kanserinin başlıca tedavisidir.
Rektum kanseri tek başına cerrahi girişimle ya da radyoterapi, kemoterapi ve/veya diğer tedavilerle ameliyatın kombine edilmesiyle tedavi edilebilir. Ameliyatın etkinliğini arttırmak amacıyla ameliyat öncesinde (neoadjuvan tedavi) veya kalan kanser hücrelerini yok etmek için ameliyat sonrası (adjuvan tedavi) kemoterapi veya radyoterapi verilebilir.
Rektum kanseri tedavisi için kullanılan cerrahi yöntemin tipi, tümörün evresi ve konumuna bağlıdır. Aşağıda yer alan cerrahi operasyonlardan birine başvurulabilir:
Polipektomi: Rektumun iç yüzeyinde şüpheli veya kanserli polipler genellikle kolonoskopi sırasında çıkartılabilir.
Lokal eksizyon: Rektum kanseri tümörleri küçükse ve rektumun duvarına doğru büyümemişse, bazen anüs yoluyla alınabilirler.
Proktektomi (rektum rezeksiyonu): Kanserin bulunduğu rektum bölgesi ile rektum çevresindeki bazı sağlıklı dokular çıkarılır. Yakın lenf nodları çıkarılır (biyopsi yapılır) ve mikroskop altında incelenir.
Tümörün bulunduğu bölgeye bağlı olarak; kolon, rektuma veya anüse yeniden bağlanabilir. Buna sfinkter koruyucu cerrahi denir. Tümör, rektum veya anüs içinde çok düşükse, kolostomi gerekli olabilir. Bazen ameliyattan sonra bağırsağın iyileşmesini sağlamak için yeniden bağlanmasına izin veren geçici ileostomi kullanılabilir.
Pelvik ekzenterasyon: Eğer rektum kanseri kolon, mesane, prostat veya dişi üreme organları gibi diğer organlara yayılırsa, bu organlar ameliyat sırasında çıkartılabilir. Genellikle vücut atıklarının giderilmesi için kolostomi gerekebilir.
Ayrıca Bakınız: Rektum Kanseri Teşhisi
b) Kemoterapi
Kanser hücrelerini yok etmek amacıyla ilaçların intravenöz enjeksiyon veya ağızdan uygulanması prosedürüdür. Rektum kanserinde, ameliyat öncesi veya sonrasında gerekebilir.
Ayrıca Bakınız: Rektum Kanseri Belirtileri
c) Radyoterapi
Kanser hücrelerini yok etmek amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ameliyat öncesi veya sonrasında gerek duyulabilir.