Testis Kanseri Tedavisi İle İlgili Bilgiler

Testis Kanseri Tedavisi

Testis kanseri tedavisi; kanser türü ve evresi, hastanın genel sağlığı ve tercihleri gibi bir takım faktörler değerlendirilerek planlanır. Tedavi seçenekleri şunları içerir:

Ayrıca Bakınız: Testis Kanseri Nedir?

a) Ameliyat

Testis kanseri için iki temel ameliyat seçeneği vardır:

Radikal inguinal orşiektomi: Testis kanserinin neredeyse tüm evrelerinde ve türlerinde temel tedavidir. Testisin karınla bağlantılı olduğu spermatik kordonun yanı sıra, tümörlü testis çıkarılır.

Retroperitoneal lenf nodu diseksiyonu: Kanser hücrelerinin yakın lenf nodlarına yayılmış olabileceğinden şüphelenilirse, bu prosedür aynı zamanda veya ikinci bir ameliyat sırasında yapılabilir. Bu testis kanseri ameliyatında karın bölgesine insizyon yapılır ve karın arkasındaki lenf nodları çıkarılarak, tümör hücreleri analiz edilir. Bazı vakalarda, ameliyat laparoskop kullanılarak yapılabilir. Laparoskopik cerrahi sonrası hastalar daha hızlı iyileşirler ve daha az komplikasyon ile karşılaşırlar. Bazı vakalarda, retroperitoneal lenf nodları, BT taraması rehberliğinde izlenir. Lenf nodlarını çevreleyen sinirlerin hasar görmesini önlemeye özen gösterilir. Ancak, bazı durumlarda sinirlere hasar kaçınılmaz olabilir.

Erken evre testis kanseri vakalarında cerrahi tek tedavi seçeneği olabilir.

Ameliyat, testis kanseri için tek tedavi seçeneği ise, öncesinde gerekli tetkikler yapılarak, planlama yapılacaktır.

Ayrıca Bakınız: Testis Kanseri Nedenleri

b) Kemoterapi

Kemoterapi tedavisi kanser hücrelerini öldürmek için ilaç kullanımı prosedürüdür. Kalan testis kanseri hücrelerini yok etmek amacıyla ameliyattan sonra kemoterapi uygulanabilir. Kanser diğer organlara yayılmışsa veya ameliyat sonrası nüksederse; ileri tetkik kanserlerin tedavisinde de kemoterapi kullanılabilir.

Bazı durumlarda, kök hücre nakli (kemik iliği nakli) ile birlikte daha yoğun bir kemoterapi rejimi tavsiye edilebilir. Testis kanseri tanısı konulan bireyler için kemoterapi bir tedavi seçeneği ise, sağlık ekibi bireyselleştirilmiş tedavi planı geliştirerek, doğru tıbbi kemoterapiyi seçmek için birlikte çalışacaktır.

Ayrıca Bakınız: Testis Kanseri Teşhisi

Testis Kanseri Tedavisinde Kök Hücre Nakli ve Yüksek Doz Kemoterapi

Kök hücre transplantasyonu ile yüksek doz kemoterapi, bazen bir önceki kanser tedavisinden sonra yeniden nükseden testis kanseri için önerilir.

Standart kemoterapi sınırlamalarından biri, vücuttaki normal hücrelere, özellikle de vücudun enfeksiyonlardan korunması, vücuda oksijen taşıyan organlar ve kesilme durumunda kan pıhtılaşması gibi hayati bir rol oynayan kan hücrelerine olan etkisidir. Bu etkiler, normalde, kullanılabilen kemoterapi ilacının dozunu sınırlar. Bununla birlikte, bazı durumlarda, kök hücre nakli yoluyla hasar görmüş kan hücreleri değiştirilerek, çok daha yüksek dozda kemoterapi kullanılabilir. Olası yan etkileri ve faydaları hakkında sağlık ekibi hastalara gerekli bilgileri sunar.

c) Radyoterapi

Testis kanseri için radyoterapi, doğruluk ve hassaslık gerektirir. Gelişmiş radyoterapi sistemleri ile testis içindeki ulaşılması güç tümörler hedef alınabilir.

Radyoterapi, bazen seminom tipi testis kanseri olan kişilerde kullanılan bir tedavi seçeneğidir. Radyoterapi, testisin alındığı cerrahi prosedür sonrasında da önerilebilir.

Radyoterapinin olası yan etkileri arasında yorgunluğun yanı sıra karın ve kasık bölgesinde cilt kızarıklığı ve tahriş de söz konusu olabilir. Aynı zamanda, radyoterapi tedavisi kısırlığa yol açabilir. Çoğu durumda, kalan testisin ve doğurganlığın korunması için özel önlemler alınır. Radyoterapi öncesinde sperm korunması seçenekleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status