Vulva Kanseri Tedavisi İle İlgili Bilgiler

Vulva Kanseri Tedavisi

Vulva kanseri tedavisi; kanserin türü ve evresi, hastanın genel sağlık durumu ve tercihleri gibi bir takım faktörler göz önünde bulundurularak planlanır. Tedavi seçenekleri aşağıda açıklamaları ile birlikte yer almaktadır:

a) Ameliyat

Vulva kanseri ameliyatı için kullanılan cerrahi tedavi seçenekleri şunları içerir:

Lokal eksizyon: Geniş eksizyon olarak da bilinir. Kanser dokusu ve çevreleyen normal dokunun (marj) bir kısmı çıkarılır. Yakın lenf nodları da çıkarılarak, kanser hücreleri analiz edilebilir. Normal görünen doku marjının da alınması, tüm kanserli hücrelerin temizlenmesine yardımcı olur.

Kısmi vulvektomi: Vulva altındaki dokular ile birlikte, vulvanın bir kısmı çıkarılır.

Radikal vulvektomi: Klitoris ve alt dokular ile birlikte vulvanın çıkarılması prosedürüdür.

Pelvik ekzenterasyon: Bu ekstensif cerrahi prosedür ile kanserin boyutuna bağlı olarak rahim, serviks, vajina, yumurtalıklar, mesane, rektum ve yakın lenf nodları çıkartılabilir. Vajinanın yeniden yapılandırılması için vücudun başka bir yerinden doku kullanılır. Bu ameliyat vajinal kanserlerin tedavisinde nadiren kullanılır. Bununla birlikte, radyoterapi sonrası kanser nüksederse veya radyoterapi mümkün olmadığı durumlarda gerekebilir.

Rekonstrüktif cerrahi: Vulva kanseri tedavisi, çoğunlukla bir miktar derinin vulvadan alınmasını içerir. Geride kalan alan genellikle vücudun başka bir kısmından alınan doku ile kapatılabilir. Fakat,  rekonstrüktif cerrahi kanserin ne kadar yayılım gösterdiği ve ne kadar doku çıkarılması gerektiğine bağlı olarak planlanır.

Yakın lenf nodlarının çıkarılması ameliyatı: Vulva kanseri sıklıkla kasıktaki lenf nodlarına yayılır. Bu sebeple, cerrahi operasyon ile lenf nodları da çıkarılabilir. Hastanın sağlık durumuna bağlı olarak, yalnızca birkaç lenf nodu veya birden fazla lenf nodu çıkarılabilir. Lenf nodlarının çıkarılması, lenfödem olarak bilinen bacaklarda şişme ve vücudun sıvı tutmasına semptomlarına sebep olabilir.

Ayrıca Bakınız: Vulva Kanseri Nedenleri

Bazı vakalarda, daha az lenf nodunun alınmasını sağlayan özel cerrahi teknik kullanılabilir. Buna, sentinel lenf nodu biyopsisi denir. Bu operasyon, kanserin öncelikli yayılması olası olan lenf nodunun tespit edilmesini içerir. Ardından, analiz için lenf nodu alınır. Eğer kanser hücreleri lenf nodlarında saptanmazsa, diğer lenf nodlarına yayılmaları pek olası değildir.

Ayrıca Bakınız: Vulva Kanseri Belirtileri

b) Kemoterapi

Kanser hücrelerinin yok edilmesi amacıyla ilaç kullanımı prosedürüdür. Kemoterapi ilaçları; çoğunlukla damar yoluyla veya ağızdan hap olarak alınır.

Kadınlarda vücudun başka bölgelerine de yayılmış olan vulva kanseri için kemoterapi tedavisi kullanılabilir. Bazen; daha büyük vulva tümörlerini küçültmek amacıyla kemoterapi, radyoterapi ile kombine edilebilir ve ameliyatın başarı şansı artırılır.

Ayrıca Bakınız: Vulva Kanseri Teşhisi

c) Radyoterapi

Vulva kanseri için radyoterapi uygulaması, doğruluk ve hassaslık gerektirir. Gelişmiş radyoterapi sistemleri ile vulvadaki ulaşılması zor tümörlerin hedeflenmesi mümkündür.

Radyoterapi, bazı durumlarda, vulva kanserini küçültmek amacıyla ameliyat öncesi kullanılabilir. Bu sayede ameliyatın daha başarılı olması sağlanır. Yine, kemoterapi ile birlikte kullanılarak da, kanser hücrelerinin radyoterapiye karşı daha savunmasız kalması sağlanmış olur.

Eğer lenf nodlarında kanser hücrelerine rastlanırsa, ameliyat sonrası geride kalan kanser hücrelerinin yok edilmesi amacıyla lenf nodları ve çevresindeki alana radyoterapi önerilebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status