Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri Nedir?

Yemek borusu kanseri, sindirim sisteminin bir bölümü olan, boğazdan mideye kadar uzanan ve yutulan gıdaları sindirim için ağızdan mideye taşıyan, ortalama 26 santimetre uzunluğundaki yemek borusu kanalında başlayan bir kanser türüdür. Aynı zamanda, özofagus kanseri olarak adlandırılmaktadır.

Kanserin türleri, mutasyonlar ve evreleri geniş çapta değişiklik gösterdiği için; hastalarda yemek borusu kanseri tanısı ve prognozu farklılık gösterebilir. Bu sindirim sistemi kanseri genellikle yemek borusunun iç döşeyici dokusundaki malign (kötü huylu) tümörlerin oluşumu ile başlar. Özofagus kanseri yemek borusu boyunca herhangi bir yerinde oluşabilir. Ancak, sıklıkla yemek borusunun alt kısmında görülmektedir. Yine, üst ve orta kısımlarında da ortaya çıkabilir.

Yemek borusu kanseri verilerine bakıldığında, kadınlara oranla erkeklerde daha yaygın olarak tanısı konulmaktadır. Özellikle Asya ve Avrupa’da özofagus kanseri vakaları daha yüksektir.

Ayrıca Bakınız: Özofagus Kanseri Hakkında Bilgiler

Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri Belirtileri

Yemek borusunu kanserinin erken evrelerinde tespit edilmesi çok zor olabilir. Belirtilerin birçoğu sık karşılaşılan sindirim sorunları ile benzerlik gösterebilir. Bu nedenle, aşağıda yer alan özofagus kanseri belirtileri birkaç haftadan uzun sürerse, doktor randevusu almanız önemlidir.

Yemek borusu kanserinin en çok karşılaşılan semptomlarından biri, yutma güçlüğü olmaktadır ve bu semptom disfaji olarak da bilinir. Yemek borusu kanserinin diğer sık görülen belirtileri ve bulguları şunları içerebilir:

  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Göğüste ağrı, baskı veya yanma
  • Kötüleşen hazımsızlık veya mide ekşimesi
  • Kronik öksürük veya ses kısıklığı
  • Reflü semptomları
  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • Kronik hıçkırık

Not: Sizi endişelendiren herhangi bir belirti veya bulgu ile karşılaşırsanız, doktor randevusu alınız.

Barrett özofagusu tanısı konduysa; kronik asit reflüsünden kaynaklanan ve özofagus kanseri riskini arttıran kanser öncesi bu komplikasyonun daha kötüye gittiğini işaret eden belirti ve bulgular hakkında bilgi sahibi olmak için doktorunuza danışınız.

Özofagus kanseri taraması rutin olarak yapılmaz. Bunun neden ise; kolayca tespit edilebilir yüksek risk grubunun bulunmaması ve endoskopi ile ilgili olası risklerdir. Barrett özofagusu teşhis edilen hastaların, tarama testlerinin avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status