İnce Bağırsak Kanseri Tanısı Nasıl Olur?

İnce Bağırsak Kanseri Teşhisi

İnce bağırsak kanserlerinin teşhisi zordur. Bu nedenle, ince bağırsak kanserinden şüphelenilen kişilerde, kanseri tespit etmek veya kanseri ekarte etmek için sıklıkla birden fazla test ve prosedüre gerek duyulur. Tanı testleri şunları içerebilir:

Kan testleri: Kandaki kırmızı kan hücrelerinin sayısının test edilmesi, kanserin herhangi bir kanamaya neden olup olmadığını gösterebilir. Karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri de yapılabilir. Test sonuçları, bu organlardan herhangi birinin kanserden etkilenip etkilenmediğini ve bu organların ince bağırsak kanseri tedavisine başlamadan önce ne kadar sağlıklı olduğunu belirleyecektir.

Ayrıca Bakınız: İnce Bağırsak Kanseri Nedir?

Röntgen: Tümörün tespit edilmesine yardımcı olabilir. İnce bağırsak kanseri için, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve rektum da dahil tüm gastrointestinal sistemden röntgen çekilmesi mümkündür.

Biyopsi: Mikroskop altında analiz için az miktar doku örneğinin çıkarılması prosedürüdür. Yapılan diğer tanı testleri kanseri işaret edebilir; ancak biyopsi ile kesin tanı konulması mümkündür.

Endoskopi: Bu prosedürde, gastrointestinal sistemin iç kısmının görüntülenmesi sağlanır. Eğer anormal bölgeler varsa, doku örneği alınarak, kanser olup olmadığı kontrol edilir. Endoskopi ile ince bağırsağın tamamı değil, bir kısmının görüntüsü elde edilir. Bu nedenle, genellikle video kapsül endoskopisi önerilir.

Ayrıca Bakınız: İnce Bağırsak Kanseri Belirtileri

Kolonoskopi: Kolonoskopi, yukarıda tanımlanan endoskopiye benzerlik gösterir. Ancak, endoskop ile anüs ve rektum yoluyla, kolon ve ince bağırsağın alt kısmı incelenir.

Bilgisayarlı tomografi taraması: BT taraması ile herhangi bir anormallik veya tümör olup olmadığı incelenir. Tümörün boyutunu ölçmek için de başvurulabilir. Bununla birlikte, kanserin akciğerlere, karaciğere ve diğer organlara yayılımı kontrol edilebilir.

Pozitron emisyon tomografisi (PET) veya PET-BT taraması: PET taraması, çoğunlukla BT taraması ile birleştirilir ve buna PET-BT taraması denir. PET taraması, vücuttaki organ ve dokuları görüntülemenin bir yöntemidir.

Laparotomi: Bu prosedürde karında hastalığı kontrol etmek amacıyla cerrahi insizyon yapılır. Bazen, doku örnekleri alınır ve genellikle tümörün çıkarılması cerrahisi ile aynı anda gerçekleştirilir.

Tanı testleri yapıldıktan sonra, sonuçlar gözden geçirilerek, eğer sonuç ince bağırsak kanseri ise, bu sonuçlar kanserin evresini belirlemeye ve kanser tedavisinin planlamasına yardımcı olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status