Sağlıklı Diyet Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Etmeli?
Kilo verirken uygulanan diyet programları genelde kafa karıştırıcı ve kısıtlayıcı olabiliyor. Bilindiği gibi her diyet programı herkese uygun değildir. Kişiye özel beslenme programları uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Her şeyden önce sağlıklı bir diyet listesi oluşturmaya gayret edin. Ayrıca sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirici diyetler ile uzun vadeli olarak da kilolarınızdan kurtulbilirsiniz.
Diyet listenizde sebze, meyve, kepekli tahıllar ve baklagiller (fasulye, bezelye, mercimek) ile birlikte sınırlı sayıda işlenmiş gıdalar ilave etmeye özen gösterin. Sağlıklı bir diyet listesi oluştururken dikkat edilmesi gereken maddeleri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Kısa Süreli Diyet Önerileri
Sağlık Diyet Kuralları
Beslenme uzmanlarının genel görüşü olarak tek yönlü beslenme yerine, gıdalarda çeşitliliğe gidin. Yemeklerinizde ürün yelpazesini geniş tutun. Vücudun ihtiyacı olan tüm maddeleri alması adına, her gıdadan az az tüketmeye çalışın.
Düşük kalorili ve sağlıklı gıdaların alımına önem verin. Yüksek kalorili gıdalarda porsiyonlarınızı küçük tutmaya çalışın. Brokoli, ıspanak gibi sebzeler düşük kaloriye sahiptir. Porsiyon kısıtlamasına gerek yoktur.
Boy ve kilonuzu, harcadığınız günlük enerjiyi hesaplayın. Bunu hesaba katarak, öncelikle vücudunuzun günlük ne kadar kaloriye ihtiyaç duyduğunu hesaplayın. Günlük 2.000 kalorilik bir diyet için, sebze ve meyve ağırlıklı beslenin. Lif açısından zengin olan baklagilleri öğünlerinize ekleyin. Lif oranı yüksek meyve ve sebzeler tercih edin.
Ayrıca Bakınız: Az Kalorili Diyet Programı
Tam buğday, arpa, yulaf gibi tahıllardan yapılan ekmekleri tüketin.
Rafine şeker alımını olabildiğince azaltmanız önerilir. Şekerli gıdaların yağ oranı da yüksek olduğundan, kilo verirken uzak durulması gerekir.
Fındık, yağlı balık, avokado ve bitkisel yağlar, doymamış yağlar bakımından zengin gıdalara ağırlık verin. Çinko alımına da beslenme programınızda önem verin. Yağlı balıklar; omega-3, çoklu doymamış yağlar bakımından zengindir ve kalp hastalığı risklerini azaltmaya yardımcı olur.
Kırmızı et ve işlenmiş etler kötü huylu kolesterolü tetikler. Bu sebeple daha az tüketmeye öze gösterin.
Günlük 300 miligram kolesterol alabilirsiniz. Örneğin beslenmenizde doymuş yağlı gıdalara ağırlık verin, trans yağlı gıdalardan uzak durun.