Probiyotiklerin Faydaları: Probiyotikler Nedir? Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler. Sık sık duyuyor olabilirsiniz. Muhtemelen yoğurt reklamlarını izlemekten veya ambalajdaki açıklamalardan da duymuşsunuzdur. Ya da belki bir zamanlar bir arkadaşınıza şişkinliğinizden şikayet ettiniz ve “ah sadece probiyotik al” önerisini aldınız. Bütün bunlar iyi bir şeye işaret ediyor: sindirim için harikalar.

Peki, probiyotiklerin sunduğu tek sağlık yararları daha rahat sindirim midir? Probiyotikler tam olarak nedir ve hangi yiyecekler probiyotikler bakımından zengindir? Öğrenmek için okumaya devam edin.

Probiyotikler Nedir?

Probiyotikler bağırsaklarımızda yaşayan ve sağlığımız için iyi olan faydalı mikroorganizmalardır. Sindirim sistemimiz farklı tipte maya ve bakterilere sahip olan ve her birinin işlevi olan bir topluluktur. İyi / kötü bakteri ve maya popülasyonunda bir denge olduğunda topluluktaki her şey iyi çalışır.

Probiyotikler üzerinde yapılan bilimsel çalışmaların çoğu, vitamin üretmek, yiyecekleri sindirmek ve bu tehlikeli mikroorganizmaları ortadan kaldırmak için çalıştıklarını göstermektedir. Bununla birlikte, bazen probiyotiklerin sağladığı sağlık yararlarını güvence altına almak için dış kaynaklardan biraz daha fazla yardıma ihtiyacımız var. Bu nedenle uzmanlar, probiyotik açısından zengin bir diyetin ekstra bir probiyotik artışı elde etmek için mükemmel bir seçenek olduğunu önermektedir. İşte probiyotiklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olabileceği 6 yol yazımızın devamındadır.

Probiyotiklerin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

1. Laktoz İntoleransı İle Yardımcı Olur

Laktoz intoleransı süt ürünleri tüketimi yeteneğimizi etkiler. Çünkü vücudumuz süt ürünlerinde laktozu parçalamak için gerekli bir enzim olan laktaz üretmeyi bırakır. Probiyotiklerdeki canlı kültürler, bu süt ürünlerinde bulunan laktozun kolonumuza ulaşmadan bozulmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, probiyotikler tarafından daha sağlıklı bakterilerle, vücudumuz uygun laktoz sindirimi için daha fazla laktaz üretmeye başlar.

2. Bağırsak Bakterilerinin Dengelenmesi

Probiyotiklerin ana yararı, sağlıklı bir bakteri dengesini koruma yeteneğidir. Bu nedenle sağlıksız maya ve bakteriler devralmaz.

İdeal olarak, vücuttaki iyi bakterilerin popülasyonu çoğunlukta olmalıdır. Ancak çoğu insanda buna yakın bir yerde değildir. İyi beslenme seviyemiz zayıf beslenme seçenekleri, antibiyotikler, radyasyon, kemoterapi, cerrahi, klorlu içme suyu ve stres nedeniyle azalır. Probiyotikleri beslenmenize dahil ettiğinizde, bağırsak bakterilerinizi yeniden dengelemek için sindirim sisteminizi iyi bakterilerle yeniden doldurabilirsiniz.

3. Ruh Sağlığını İyileştirebilir ve Stresi Azaltabilir

Bağırsak-beyin bağlantısı, probiyotiklerin en şaşırtıcı ve önemli sağlık yararı keşiflerinden biridir. Sonuç olarak, bilim adamları bağırsaktan ‘ikinci beynimiz’ olarak adlandırdılar. Beynin duygusal ve bilişsel kısımlarını gastrointestinal sisteme bağlayan bir iletişim hattı vardır. Araştırmacılar, bağırsak bakterilerinin dengesizliği nedeniyle ortaya çıkan sindirim rahatsızlığının, çeşitli zihinsel bozuklukların patogenezini etkilediğini göstermiştir.

İyi haber şu ki, bu gibi durumlarda probiyotiklerle takviye, bağırsaktaki bakterilerin kalitesini değiştirebilir ve sırayla kaygı ve zihinsel sıkıntı semptomlarını hafifletebilir. Aynı şekilde, gastrointestinal sınırlamaya duyarlı olduğumuzda, daha sonra ruh halimizi etkileyen merkezi sinir sistemini tetikleyebilir.

4. Bağışıklık Fonksiyonunu Geliştirir

Probiyotik almanın en yaygın nedenlerinden biri bağışıklık fonksiyonumuzu arttırmaktır. Vücuttaki doğru mikrop topluluğu bağışıklık sistemini artırabilir. Aslında, bağışıklık sistemi hücrelerimizin yaklaşık %70’i bağırsakta yaşıyor.

Bazı probiyotikler, inaktive edici viral partiküllerin, doğal antikorların ve T hücreleri ve dendritik hücreler gibi bağışıklık hücrelerinin üretimini artırarak bağışıklık sisteminin işlevini artırabilir. Araştırmalar ayrıca, prebiyotikler probiyotiklerle birlikte kullanıldığında, bağışıklık ile ilgili çok çeşitli bozuklukların önlenmesinde daha büyük bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.

5. İshalin Önlenmesine ve Hafifletilmesine Yardımcı Olur

Probiyotikler, bir dozdan hemen sonra alındığında antibiyotiklere reaksiyon olarak ortaya çıkan ishali önleyebilir. Daha önce ishal yaşadıysanız, kötü tecrübeyi hafifletebileceğiniz her saniyenin değerli olduğunu biliyorsunuz. Probiyotikler ayrıca bir parazit veya bakterilerin getirdiği ishalin şiddetini veya süresini azaltmaya yardımcı olabilir.

6. Sindirim ve Beslenme Emilimini Artırır

Probiyotiklerin en iyi bilinen sağlık yararı, sindirim işlevini geliştirme yetenekleridir. Hepimiz sindirim sistemimizde arada sırada biraz (veya çok) yardım kullanabiliriz. Probiyotikler sıklıkla enflamatuar bağırsak hastalığı ve Crohn hastalığı gibi gastrointestinal sorunların tedavisinde ve önlenmesinde kullanılır. Gastrointestinal sistemimizi doğru PH seviyesinde tutabilirler, yiyeceklerin sindirimine ve parçalanmasına yardımcı olurlar.

Sindirim sistemimiz bu gıdalardaki besin maddelerini parçalayamazsa düzenli dengeli bir beslenme boşa gidebilir. Probiyotikler ayrıca vücudun yiyecekleri gerekli besin maddelerine ayırmasına yardımcı olabilir ve bu besinleri vücut tarafından kullanılacak kan dolaşımına emebilir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status