Bitki Bazlı Proteinler ve Nasıl Tüketilmeli?
Gıda endüstrisi uzmanlarına göre 2021, her türlü bitkisel gıdaları yeme yılıdır. Protein bakımından zengin bitkisel gıdalar en çok aranan maddelerden bazılarıdır ve aynı zamanda en çok yanlış anlaşılan kategoridir. Bu popüler yüksek proteinli yiyecekleri ailenizin günlük beslenmesine dahil etmeyi düşündüğünüzden daha kolaydır.
İşte bitkilerden yetiştirilen en zengin protein açısından zengin yiyeceklerden birkaçı.
Ayrıca Bakınız: 7 Besleyici Süperstar Bitki Proteini
Protein 101
Herhangi bir biyoloji ders kitabında amino asitleri arayın ve bunların proteinlerin yapı taşları olduğunu göreceksiniz. Mütevazi tanımlarına rağmen, amino asitler sağlığın hayati bir bileşenidir.
Amino asitler ve onların sağlık yararları beslenme vızıltı kelimeler haline geldi, ancak arkasındaki bilim hala çoğu için kafa karıştırıcı.
Protein ve Amino Asitler Hakkında
Protein bakımından zengin yiyecekler yediğimizde, amino asit bileşenlerine ayrılırlar. Farklı gıdalar farklı amino asitler içerir. Toplamda yirmi amino asit vardır ve vücuda girdikten sonra, kas dokusu oluşturma, sıvı dengesi, bağışıklık sistemi fonksiyonu ve enzim üretimi gibi çeşitli önemli işlevlere hizmet etmek için karıştırılır ve yeniden düzenlenirler.
Hangi protein açısından zengin yiyecekleri yiyeceğine karar verirken, amaç tüm yapı taşlarını tüketmektir. Et, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalar 20 amino asidin tümünü içerirken, bitkilerdeki protein bir veya daha fazla amino asidi eksik olabilir.
Bazı bitki bazlı gıdalar 20 amino asit kotasını karşılarken, bazı kombinasyonlarda yenildiğinde diğerleri de bu ihtiyaçları karşılayabilir. Örneğin, pirinç ve fasulye birlikte 20 amino asidin tamamına kadar ekler.
Bitki bazlı proteinlerin faydaları:
- Doymuş yağda hayvansal gıdalardan çok daha düşüktürler veya onlardan yoksundurlar.
- Sağlıklı bir sindirim sistemi için bir artı olan lif açısından zengindirler.
- Karbon ayakizleri daha küçüktür.
- Bitkiler ayrıca hücreleri koruyan ve vücutta iltihapla savaşan çeşitli fitokimyasallar ve antioksidanlar içerir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Yumurta Proteininin Vücut Geliştirmede Önemi
- 70 Yaş Üstü İnsanlara Protein Gereksinimleri
- Protein İçeren Besinler Nelerdir?