Kerevizin 5 Mükemmel Faydası ve Zararları Nelerdir?
Kereviz kesinlikle yüksek su içeriği, lif ve mikro besin maddeleri ile sağlıklı bir besindir. İşte kereviz yemenin bazı faydaları aşağıda detaylı olarak anlatılmıştır.
Ayrıca Bakınız: Kereviz Besin Değerleri
Kereviz Yemenin Yararları
Diyabet Önleme ve Yönetiminde Yardımlar!
Kerevizin prediyabetli yaşlı erişkinlerde kan şekeri düzeylerini düşürdüğü gösterilmiştir. Kerevizdeki flavonoidlerin pankreasın beta hücrelerine oksidatif hasara karşı koruyucudur. Bu hücreler insülin üretmekten ve glikoz seviyelerini düzenlemekten sorumludur.
Kereviz ayrıca, karaciğerde glikoz alımını artıran ve diyabetin ilerlemesini önlemek için insülin sekresyonunu uyaran güçlü bir antioksidan olan quercetin’de yüksektir.
Kalp Sağlığını Destekler!
Sebzelerden zengin beslenme modellerinin düşük kalp hastalığı oranları ile ilişkili olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir. Kereviz, yüksek potasyum (kan basıncını düşürür), lif (kolesterol seviyelerini azaltır) ve folat (önler) içerir.
Kereviz bir miktar doğal sodyum sağlamasına rağmen, anti-enflamatuar ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu polifenollerde yüksektir.
Görmeyi Korur!
Kerevizdeki vitaminler, görme kaybının yaygın bir nedeni olan yaşa bağlı makula dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olan güçlü antioksidanlardır. Kereviz E ve C vitaminleri ile birlikte, daha iyi görme ile ilişkili iki A vitamini formu sağlar.
Lutein ve zeaksantin, konsantre koruma için retinada biriken özel karotenoidlerdir.
Kilo Kaybını Destekler!
Kereviz genellikle “negatif kalorili bir yiyecek” olarak adlandırılır, ancak bu terim biraz yanıltıcı olabilir. Vücudumuzun belirli bir yiyecek türünü sindirdiği kalorilere termik etkisi denir.
Kereviz kalorilerde çok düşüktür, ancak lif içeriği nedeniyle sindirim sırasında enerji yakar. Bununla birlikte, kerevizleri sindirerek yakılan enerji büyük olasılıkla sağladığı enerjiyi aşmaz.
Bununla birlikte, kerevizlerin yüksek lif ve su içeriği, tatmin edici aroması ile birleştiğinde, aşırı miktarda kalori almadan daha fazla miktarda tok kalmak anlamına gelir. Bu nedenle kereviz ve diğer nişastalı olmayan sebzeler kilo vermek için yararlıdır.
Doğum Kusuru Riskini Azaltır!
Kereviz, fetal gelişimin erken aşamalarında çok önemli olan iyi bir folat kaynağıdır. Doğuştan kalp kusurları ve erken doğum gibi doğum sorunları riskini en aza indirmek için, çocuk doğurma çağındaki tüm kadınlar için folat takviyeleri önerilir.
Kereviz gibi yapraklı yeşillikler yemek, sağlıklı bir hamilelik için gerekli folatı tedarik etmeye de yardımcı olabilir.
Alerjiler
Kereviz alerjileri ağız kaşıntısına ve boğaz, dil ve dudakların şişmesine neden olabilir. Solunum veya cilt sorunları da bildirilmiştir. Kereviz alerjileri genellikle polen alerjileriyle ilişkilidir ve pişmiş ve çiğ kereviz ile kereviz baharatıyla tetiklenebilir. Kereviz alerjisinden şüpheleniyorsanız, teşhis için bir doktora başvurun.
Kerevizin Zararları ve Yan Etkileri
Bir bardak kıyılmış kereviz, kan pıhtılaşması için gerekli olan yaklaşık 30 mikrogram K vitamini içerir. Sonuç olarak, kereviz, pıhtıları önlemeye yönelik kan inceltici ilaçlarla etkileşime girebilir. Kan inceltici alırken yeşil sebzelerden kaçınmak genellikle gerekli veya tavsiye edilmez, bunun yerine ilacın uygun şekilde dozlanabilmesi için tutarlı bir alım sağlamaktır. K vitamini yüksek gıdaların rolü hakkında daha fazla bilgi edinmek için kan inceltici alırsanız doktorunuzla konuşun.
Folat, otoimmün hastalıkları ve kanseri tedavi etmek için reçete edilen bir yöntem olan metotreksatın etkinliğine müdahale edebilir. Her ne kadar bu, folat bakımından yüksek gıdalar yerine (kereviz gibi) folat takviyeleri için daha fazla endişe kaynağı olsa da, bu ilaç kullanırken yeşil sebzelerin diyet alımını doktorunuzla konuşmak zarar vermez.
Kereviz, belirli böbrek taşı türlerine katkıda bulunan bir oksalat kaynağıdır. Böbrek taşlarına eğilimliyseniz, kereviz alımınızı sınırlamanız gerekip gerekmediğini belirlemek için doktorunuzla konuşun.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- İnsanı Sakinleştiren Gıdalar Nelerdir?
- Vejetaryenler İçin Sağlıklı Beslenme
- Ramazanda Beslenme Önerileri