Kişnişin Sağlığımıza Faydaları, Zararları ve Besin Değerleri
Kişniş, özellikle Hint, Latin ve Afrika yemeklerinde olmak üzere tüm dünyada birçok farklı mutfakta yaygın olarak kullanılmaktadır. Kişniş – veya Coriandrum sativum – Apiaceae veya maydanoz ailesinin bir üyesidir.
Kişniş yaprakları, kişniş yağı veya kişniş tohumu olarak tariflerde bir bileşen olarak listelendiğini görebilirsiniz.
Kişniş Yemenin Yararları
Kişniş, gıda, kozmetik ve tütün ürünlerini tatlandırmak için bir baharat olarak kullanılır. Yüzyıllardır tıbbi yardım olarak da kullanılmaktadır.
Kişniş bazen mide bulantısı, ishal, şişkinlik ve irritabl bağırsak sendromu gibi mide rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır. İştahı uyarmak için veya afrodizyak olarak ve hatta antibiyotik olarak da kullanılabilir. Bununla birlikte, bu kullanımları desteklemek için yeterli kanıt yoktur.
Ayrıca Bakınız: Afrodizyak Etkili Yiyecekler
Kişniş ayrıca bazı insanlar tarafından kabızlığı gidermek için alınır. Kişniş, belirli çaylarda (Smooth Move gibi) bağırsak hareketlerini arttırdığı gösterilen birçok bileşenden biridir. Ancak tek başına kişnişin faydaya ne kadar katkıda bulunduğu belirsizdir.
Kişnişin diyabetin tedavisinde yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar da vardır. Bununla birlikte, şimdiye kadar yapılan çalışmaların çoğu kemirgenler üzerinde tamamlanmıştır, bu nedenle araştırmacılar faydaların insanlara geçip geçmeyeceğinden emin değildir.
Kişnişin Besin Değerleri
Bir çay kaşığı kişniş tohumu yaklaşık 5 kalori, 1 karbonhidrat (çoğunlukla lif formunda) ve 1 gramdan az protein ve yağ sağlar. Baharat kalsiyum alımınızı hafifçe artıracaktır (12.4 mg veya önerilen günlük alımın %0.01’i) ve ayrıca potasyum alımınıza (22.2 mg veya %0.005 RDI) katkıda bulunacaktır. Baharatın bir çay kaşığı içinde az miktarda magnezyum (5.8 mg; %0.02 RDI) ve fosfor (7.2 mg; %0.01 RDI) vardır
Yemeklerinizde taze kişniş yaprakları kullanırsanız, daha fazla kullanmanız muhtemeldir. Ancak yine de günlük diyetinize çok fazla kalori veya besin eklemez. Çeyrek bardak kişnişte 1’den az kalori ve tek bir gram karbonhidrat, protein veya yağdan az kadardır.
Kişniş Seçim, Hazırlık ve Depolama
Taze kişniş (veya kişniş yaprakları) tazeliğin zirvesinde satın alınmalıdır. Yapraklar parlak yeşil olmalı ve solmamalıdır. Eve geldiğinizde, yaklaşık bir hafta boyunca taze kalması için buzdolabında saklayın. Taze kişniş yerken, diğer taze otlar gibi, renk, çıtırtı ve eklenen lezzet için bir garnitür olarak ekleyin.
Kişnişi tohum veya baharat satın alırsanız, hava geçirmez bir kapta tutulmalı ve kileriniz gibi serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Baharat iki ila üç yıl taze kalmalıdır.
Kişnişin Zararları ve Yan Etkileri
Kişniş, yiyeceklerinizi baharatlamak için bir baharat olarak kullanıldığında, genellikle güvenli olarak kabul edilir.
Bununla birlikte, kişniş de dahil olmak üzere bazı baharatlara alerjik bir reaksiyon olması mümkündür. Semptomlar hafif olabilir (deri döküntüsü, kızarıklık veya şişme gibi) veya anafilaksi dahil şiddetli olabilir. Kişnişe alerjiniz olabileceğinden endişeleniyorsanız, tıbbi yardım alın.
Ayrıca, düşük tansiyonu, diyabeti olan veya ameliyattan önceki iki hafta içinde, hamile kadınlar veya emziren, kişniş kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmalıdır.
Kişniş, yüksek tansiyon, diyabet, ışığa duyarlılığı artıran ilaçlar veya yatıştırıcı ilaçlar dahil olmak üzere bazı ilaçlara müdahale edebilir. Bu ilaçlardan birini alırsanız kişniş kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışın.
Kişniş bir baharat mı yoksa bir bitki mi?
Teknik olarak her ikisi de. “Bitki” terimi genellikle bir bitkinin yapraklı yeşil kısmına karşılık gelir. Kişniş yaprakları da tariflerde yaygın olarak kullanılır ve süpermarketin kişniş olarak etiketlenmiş üretim bölümünde yaygın olarak bulunur.
Baharatlar genellikle bir bitkinin tohumlarından veya kabuğundan gelir ve baharat veya bütün olarak kullanılabilir. Kişniş tohumlarını ve öğütülmüş kişnişi marketlerin baharat bölümünde bulabilirsiniz.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Aloe Vera Bitkisinin Mucizevi 12 Faydası
- Selülit Giderici Diyet Nasıl Yapılır?
- Böbrek Taşlarını Eriten Bitkiler