Kuşkonmaz Yedikten Sonra İdrarınız Neden Kokar?

Bazı insanlar kuşkonmaz yedikten sonra idrarlarının belirgin bir kokusu olduğunu fark ederler. Genellikle kükürtlü veya pişmiş lahanaya benzer olarak tanımlanan koku, kuşkonmazın yeşil saplarda bulunan doğal bileşiklere reaksiyonundan kaynaklanır.

Hiç kuşkonmaz yemediyseniz veya “kuşkonmaz işemek” fenomenine aşina değilseniz, bu kokuyu ilk kez koklamak oldukça endişe verici olabilir. Ancak, normaldir, ancak tüm insanlar bunu yaşamaz.

Aslında, 2016 yılında yapılan bir araştırma, insanların yaklaşık yüzde 60’ının kuşkonmaz yedikten sonra idrarlarında güçlü bir karakteristik koku fark etmediğini buldu.

2011 yılında Chemical Senses dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, eau d’asparagus’u tanımanızın veya tanımamamanızın nedeni iki katlıdır. Bazı insanlar bunu koklayamazken, diğerlerinin tepki vermediği görülmektedir.

Her iki çalışmada da araştırmacılar, fenomenden hangi genlerin sorumlu olduğunu belirlemek için DNA verilerini kullandılar ve yaklaşık 800 farklı olasılık buldular.

Ayrıca Bakınız: Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?

Kuşkonmaz İdrarda Koku Yapar Mı?

Bir yüzyıldan fazla bir süredir, bilim adamları kuşkonmaz yedikten sonra idrarın kokmasından sorumlu kesin kimyasal bileşiği belirlemeye çalıştılar.

1891’de ilk defa metaantiyol suçlandı. O zamandan beri, sebzede bulunan sülfidlerin, metanların ve bütilin varyasyonları gibi olası pek çok bileşik önerildi.

En son suçlu, daha iyi asparagusik asit olarak bilinen 1,2-ditiolan-4-karboksilik asit gibi görünüyor.

Aksi takdirde zararsız bir bileşik olan kuşkonmaz asidi sadece kuşkonmazda bulunur. 2013 yılında Biyoloji ve Tıp Perspektifleri’nde yayınlanan bir araştırma incelemesinde kokunun ana kimyasal öncüsü olarak belirlenmiştir.

Sonraki çalışmalar, kuşkonmaz yedikten yaklaşık 5 saat sonra koku zirvelerini gösterir ve 10 saate kadar sürebilir.

Koku Yeni Bir Olgu Mu?

Kuşkonmaz binlerce yıldır var, ancak eau d ‘kuşkonmazın ilk sözlerinden biri, botanikçi ve doktor Pietro Andrea Mattioli’nin idrarda üretilen “kokuşmuş” kokuyu defalarca belirttiği 1500’lerin ortalarında literatürde ortaya çıktı.

Benjamin Franklin ayrıca, bilim adamlarını kokan gazın rahatsız edici kokusunu değiştirmek için bir yöntem geliştirmeye çağıran makalesinde kuşkonmaz işemek bağlantısından bahsetti. Kuşkonmazı vücuda giren şeyler, çıkan kokuları etkileyebilir.

Birçok insan kuşkonmaz çişini kükürt benzeri olarak tanımlar, bu nedenle kükürt içeren gübrelerin ilk olarak 17. yüzyılın sonlarında kuşkonmazın lezzetini iyileştirmek için kullanıldığını ve bundan kısa bir süre sonra kuşkonmaz çişinin açıklamalarının ortaya çıkmaya başladığını belirtmek ilginçtir.

Kuşkonmazın hazırlanma şeklinin idrar kokusu üzerinde herhangi bir etkisi olduğunu gösteren hiçbir araştırma yoktur. Kuşkonmaz çiğ, haşlanmış, ızgara, sote veya ızgarada pişirilebilir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status