Düşük Proteinli Diyetin Karaciğere Hasarı Onarılabilir!
Yeni bir bilimsel araştırmaya göre, “Düşük protein diyeti sonrası ortaya çıkan karaciğer hasarı tamir edilebilir” Nutrition dergisinde yayınlandı.
Sao Paulo Üniversitesi ile Surrey Üniversitesi işbirliği sonucu yapılan bu bilimsel araştırmada, düşük proteinli bir diyetin karaciğer üzerindeki etkisi incelendi. Araştırmacılar, diyette normal seviyelerde protein almış olan ve beş haftalık düşük protein seviyesinde beslenen diğer gruptaki farelerin grupları izlenerek, protein azalmasının bu hayati organın yapısına neden olabileceğini ortaya çıkardı.
‘Çok az proteininin karaciğerinize zararlı bir etkisi olabilir.’
Araştırmacıların karaciğer hacmini ve hücrelerin sayısını ve boyutlarını 3B olarak tahmin etmelerini sağlayan yeni bir yöntem olan “tasarıma dayalı stereoloji” kullanarak düşük proteinli beslenen farelerin karaciğerinde %65 oranında azalma olduğu tespit edildi. Aynı zamanda, hepatosit haciminde (karaciğer hücreleri) %46’lık bir azalma ve organ işlevselliğinde azalmaya neden olan binükleat hepatositlerin (iki çekirdekli karaciğer hücreleri) %90 oranında bir artış bulundu. Araştırma ayrıca, düşük proteinli bir diyetin, karaciğere ait bir protein olan “albumin” ve organın besleyici işlevselliğinin önemli bir biyolojik göstergesi olan %20 oranında bir azalmaya yol açtığını keşfetti.
Karaciğere bu tür zararlar, hem sinir hem kas iskelet sistemlerinde zararlı bir etkiye neden olabilir ve vücudun ilacı metabolize etme yeteneğini olumsuz yönde etkileyebilerek, düzgün çalışabilme kabiliyetini bozabilir. Araştırma ayrıca, binükleat hepatositlerin çoğalmasının, karaciğerin düşük protein diyetinin neden olduğu hasarı düzeltmeye çalıştıklarının bir işareti olduğunu tespit etti.
Beş hafta sonra yetersiz beslenen gruba normal protein diyeti yeniden verildi, böylece toplam uninukleat olmayan hepatosit sayısında %85’lik bir artış ve karaciğer hacminde 1.5 kat artış meydana geldi. Bu bulgular, karaciğerin kendisini yenilemesi ve düşük protein diyetinin neden olduğu zararı tersine çevirme kabiliyetini (esneklik) göstermektedir. Araştırmacılar daha fazla zaman verildiğinde karaciğerin potansiyel olarak daha da iyileşebileceğini belirtti.
Surrey Üniversitesi Veteriner Tıp Okulu’ndan Dr. Augusto Coppi ve gazetenin önde gelen yazarı şunları söyledi: “Diyetimizdeki proteinin önemini hafife almamak önemlidir. Dokuları inşa etmekten ve onarmaktan, enzim ve hormon yapmaktan protein Vücudumuzun işlevselliğinin hayati bir bileşenidir.
“Çok az proteinin karaciğer üzerinde zararlı bir etkisi olabilir. Araştırmamız karaciğerin ve hücrelerinin tüm vücut metabolizmasını etkileyebilecek endişe verici bir atrofi olduğunu göstermiştir. Ancak olumlu tarafında bulduğumuz şey şu ki, bu zarar kalıcı değildir ve karaciğer kendisini yenilemek ve normal işlevselliğine dönmek için inanılmaz bir kapasiteye sahiptir.”
“Uzun süreli malnütrisyona (besin yetersizliği) uğramış olanlar için teşvik edici bir bulgu olan kalıcı zarar vermeyen bu çalışmada, protein malnutrisyonundan sonra yeterli düzeyde protein içeren beslenme diyeti karaciğer yapısındaki bu 3B mekansal değişiklikleri takip eden Steroloji’nin kullanımı yeni bir prosedürdür.”