Şeftalinin Sağlığımız İçin Önemli Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Diğer meyveler ve sebzeler gibi şeftali de mikro besinleri ve antioksidanları ile fayda sağlar. Ve boş kalorili, işlenmiş tatlıların yerini alabilecekleri anlamına gelir.

Ayrıca Bakınız: Şeftalinin Besin Değerleri

Şeftali Yemenin Yararları

Enflamasyonla Mücadeleye Yardımcı Olabilir!

Şeftali antioksidanlar, özellikle C vitamini bakımından zengindir. Antioksidanlar, vücuttaki oksidasyonun sonucu olan ve kalp hastalığına, felç, kanser ve diğer kronik enflamatuar hastalıklara yol açabilen serbest radikalleri arar ve yok eder.

C vitamini belki de en iyi bilinen antioksidanlardan biridir. Antioksidan özelliklerine ek olarak, C vitamini, yara iyileşmesi ve yaşlanma karşıtı etkiler de dahil olmak üzere bağışıklığı ve hücre onarımını artırmaya yardımcı olur.

Bazı Hastalıklar Riskini Azaltabilir!

Şeftali de iyi bir lif kaynağıdır. Lif, vücuttan kolesterolü çıkarmaya yardımcı olduğu, bağırsak sağlığını geliştirdiği, tokluğu artırdığı ve kan şekerini stabilize etmesine yardımcı olabileceği için genel sağlık için önemlidir.

Lif bakımından zengin bir diyet, bazı kanserleri önlemeye ve diyabet, kalp hastalığı ve obezite riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Buna ek olarak, lif açısından zengin beslenmek, sizi tok tutmaya ve kilo kaybını teşvik etmenize yardımcı olabilir.

A Vitamini Üretimine Yardımcı Olur!

Şeftali karotenoidler, özellikle provitamin A karotenoidleri alfa-karoten ve beta-karoten içerir. Bunlar vücut tarafından normal görme ve bağışıklık sağlığı için gerekli olan A vitamini içine sentezlenebilir.

Obezite ile İlişkili Hastalıklarla Mücadeleye Yardımcı Olur!

Bazı araştırmalar, şeftalilerdeki (erik ve nektarinlerin yanı sıra) biyoaktif bileşiklerin obezite ile ilişkili diyabet ve kardiyovasküler hastalığı inhibe edebileceğini göstermektedir.

Ayrıca Bakınız: Nektarin Yemenin Yararları

Araştırmacılar, bu meyvelerden (tüm antioksidanlar) antosiyaninlerin, klorojenik asitlerin, kuersetin türevlerinin ve kateşinlerin LDL veya metabolik sendromla ilişkili “kötü” kolesterol, obezite ve iltihabı azaltmak için sinerjik olarak çalıştıklarına inanıyorlar.

Alerjiler

Bazı yetişkinler ve çocuklar şeftali ve diğer sert çekirdekli meyvelere karşı alerji geliştirebilir. Bu, huş poleni alerjisi olan insanlar için özellikle doğru olabilir, çünkü huş polenindeki protein şeftali içindeki proteine ​​benzer. Gerçek bir gıda alerjisi yerine, bu oral alerji sendromu (OAS) olarak bilinir.

Yaygın şeftali alerjisi belirtileri arasında kaşıntılı bir ağız veya boğaz veya dudakların, ağzın, dilin veya boğazın şişmesi bulunur. Şeftali alerjisinden şüpheleniyorsanız, alerjinin teşhisi ve tavsiyesi için doktorunuzla konuşun.

Şeftali Zararları ve Yan Etkileri

Şeftali içindeki doğal şeker çoğunlukla obezite ve metabolik hastalık ile ilişkili olan fruktozdur. Ancak meyvede doğal olarak bulunan fruktoz miktarı zararlı değildir (özellikle şeftali ve diğer meyvelerdeki tüm yararlı bileşiklerle dengelendiğinde).

Yine de, şeftali içindeki fruktoz onları yüksek FODMAP meyvesi yapar. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) veya Crohn hastalığına bağlı sindirim semptomlarını azaltmak için düşük FODMAP diyeti tüketiyorsanız, şeftalilerden kaçınmalısınız.

Şeftali ayrıca, pestisite maruz bırakma olasılığı en yüksek olan “kirli düzine” gıdalar listesindedir. Pestisitlerden kaçınmak için organik ürünler satın alın veya iyice yıkayın.

Konserve, dondurulmuş ve kurutulmuş şeftali de mevcuttur. Konserve şeftali şurup veya meyve suyunda korunabilir ve meyvenin tatlılığına (şeker ve kalori sayısına) eklenebilir. Bazı üreticiler, meyveye fazladan kalori veya karbonhidrat eklemeyen suda şeftali yapabilir. Dondurulmuş şeftali tipik olarak taze şeftali ile beslenmede eşdeğerdir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status