Yakın Kızılötesi Katarakta Neden Olur Mu?
Katarakt, dünya çapında en yaygın körlük nedenidir. Katarakt, dejeneratif bir yaşlanma hastalığıdır ve prevalansı yaşla birlikte katlanarak artar. Amerika Birleşik Devletleri’nde 40 yaşın üzerindeki kişilerin%17’sinde katarakt vardır. 75 yaşına gelindiğinde, beyaz Amerikalıların yarısı ve beyaz Amerikalıların %80, 70’i katarakt geçirir (siyahiler ve koyu esmerlerde biraz daha az).
Katarakt Nedir?
Katarakt, göz merceğinin bulanıklaşmasıdır. Lens, ışığın retinaya geçmesini sağlayan gözün ön kısmında bulunan şeffaf yapıdır. Şeffaf olabilmek için farklılaşma sırasında lensin hücrelerindeki organeller elimine edilir ve bu nedenle lensin merkezindeki hücreler yeni proteinler üretemezler. Kristalin proteinler, lense giren ışığı kırmamak ve şeffaflığı korumak için kesin yapılarını korumaları gereken lens proteinleridir. Nispeten uzun ömürlü ve stabil proteinlerdir, ancak zamanla tüm proteinler oksidatif stres ve yaşlanma nedeniyle zarar görür. Kristalin proteinlere verilen hasar biriktiğinde, proteinler açılır ve ışığı kıran ve lensin bulanıklaşmasına neden olan protein kümeleri oluşturur.
Demir İşçilerde Katarakt
Yakın kızılötesinin, yüksek veya tekrarlanan maruz kalma ile katarakt oluşumunu desteklediği uzun süredir bilinmektedir. Demir, çelik ve cam işçileri mesleki olarak yüksek düzeyde yakın kızılötesine maruz kalıyor. Bu, 1984 yılında demir işçileri üzerinde yapılan büyük bir çalışmada incelendi. Demir işçilerinin, kontrollere kıyasla 2.5 kat daha fazla katarakt riskine sahip olduğu ve katarakt ameliyatına ihtiyaç duyma riskinin, maruz kalmayan kontrollere göre 12 kat daha fazla olduğu bulundu.
Hayvan Çalışmaları:
O zamandan beri birçok hayvan çalışması bunu doğruladı. Yakın kızılötesi maruz kalma, lensteki kristalin proteinlere zarar vererek onları daha az çözünür ve kümelenmeye yatkın hale getirir. Tavşanlar, sadece 5 ila 10 saniye süreyle 0.2 W / cm2’de yakın kızılötesi ışığa maruz bırakıldıklarında, lenslerinin çözünür protein içeriği doza bağlı bir şekilde azaldı. Çözünür lens proteini, 5 dakikalık NIR’ye maruz kaldıktan bir saat sonra 290 mg / g’den 245 mg / g’ye ve 10 dakikalık maruziyetten sonra 209 mg / g’ye düşmüştür.
Kızılötesi Dalga Boyları
Kızılötesi, 780 nm’den (görünür spektrumun hemen ötesinde) 1 mm’ye kadar dalga boylarına sahip geniş bir ışık bandıdır. Yakın kızılötesi veya IR-A, 780nm ila 1400nm arasındaki en kısa dalga boylarıdır. Orta kızılötesi, IR-B, 1400 ila 3000 nm dalga boylarıdır ve uzak kızılötesi IR-C, 3000 nm’den büyük en uzun dalga boylarıdır. Uzak kızılötesi spektrumdaki dalga boylarının göze zarar verdiği hiçbir zaman gösterilmemiştir ve yakın kızılötesi spektrumda, oküler hasarın dalga boyuyla ters orantılı olduğu, daha kısa dalga boylarının daha uzun dalga boylarından daha fazla hasara neden olduğu gösterilmiştir.
ICNIRP Yönergeleri
Uluslararası İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP) açıklamasına göre, IR-A ve IR-B’den gelen IR enerjisi insan gözü için bir risk oluşturmaktadır. ICNIRP komisyonu, “korneanın termal yaralanmasını ve olası kataraktogenezi (katarakt oluşumu) önlemek için, IR-A ve / veya IR-B maruziyetinin uzun maruziyetler için (> 1000 saniye) 10 mW / cm2 ile sınırlandırılmasını ve Daha kısa pozlama süreleri için 1,8 t – 3/4 W / cm2’ye kadar. ”
Hayvan çalışmaları, ani katarakt oluşumuna neden olan akut maruziyet için eşikleri belirleyebilmiş olsa da, güvenli uzun süreli maruz kalma seviyeleri hakkında çok az veri vardır ve bu nedenle uzun vadeli tekrarlı maruz kalma için eşikler belirlenmemiştir. ICNIRP, “kataraktın epidemiyolojik olarak düşük ışınımla kronik aralıklı maruziyetle ilişkili olduğunu” kabul ediyor.
Yakın Kızılötesi Göz Koruması
Yakın kızılötesinin gözlere zarar verdiği o kadar iyi kabul edilmektedir ki, yakın kızılötesi saunalarda kullanılmak üzere kızıl ötesine yakın koruyucu gözlükler satılmaktadır. Yakın kızılötesi saunanız varsa ve şu anda onu değiştirme imkanınız yoksa, saunanızdayken göz koruması takmanız akıllıca olacaktır. Bununla birlikte, gelecekteki bir sauna satın alımını araştırıyorsanız, kızılötesine yakın hasarlardan uzak durmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Göz hasarına ek olarak, yakın kızılötesinin oksidatif hasara, cilt yaşlanmasına neden olduğu gösterilmiştir ve hatta cilt kanserini destekleyebileceğini öne süren çalışmalar vardır. Yakın kızılötesi riskleri hakkında daha fazla bilgiyi buradan okuyun.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Portakal Yemenin 5 Mucizevi Faydası
- İncirin Sağlığımıza 5 Bilimsel Faydası
- Topraklamanın Önemli Faydaları