Sinüs Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Sinüs tıkanıklığı veya burun tıkanıklığı genellikle soğuk algınlığı ve benzeri nedenlerden dolayı oluşabilir. Yurt dışında yapılan araştırmalara göre, kronik sinüzit hastalarının birçoğunda astım ve kalp hastalığı da yaygındır. Amerika’da her yıl 37 milyon insanın bu hastalıktan etkilendiği bilinmektedir. Ülkemizde de durum farklı değildir. Sinüs tıkanıklığının en yaygın görülen belirtileri ise; yüz ağrısı, mukusun akmaması, burunda tıkanıklık ve dolgunluk hissi, yorgunluk, baş ağrısı, boğaz ağrısı, nefes almada zorluk ve diş ağrısıdır. Sinüs tıkanıklığını rahatlatmak için bazı hastalara uzman hekimler tarafından sinüs cerrahisi önerilmektedir.

Sinüs tıkanıklığına ne iyi gelir?” diye düşünen sinüzit hastaları, mukus tabakası ile tıkalı sinüs kanallarının rahatlaması için aşağıda yer alan doğal takviyelere başvurabilirler.

Baharatlı yiyecekler

Sinüs tıkanıklığına iyi gelen yöntemlerden biri, baharatlı yiyecekler yemektir. Yemeklerinize acılı ve baharatlı soslar ilave ederek, sinüslerdeki mukus tabakasının gevşemesini ve akmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede sinüsler temizlenir. Eğer mide sorunlarınız veya reflü gibi rahatsızlıklarınız varsa, baharatlı gıdalar bu hastalıkları daha da kötüleştirebilir. Baharatlı gıdalar mide ekşimesi, göğüste yanma gibi semptomları tetikleyebilir. Eğer mide rahatsızlıklarınız yoksa sinüs tıkanıklığını gidermek için baharatlı yiyecekler yiyebilirsiniz.

Tavuk Çorbası ve Sıcak İçecekler

Tavuk çorbası, sinüslere iyi gelir. Aynı zamanda soğuk algınlığına bağlı oluşan burun tıkanıklığını da gidermeye yardımcı olur. Tavuk çorbası “sistein” adı verilen bir aminoasit içerir. Bu sayede tıkalı sinüslerin akması ve sinüslerin temizlenmesi için vücutta bir süreç başlatır. Tavuk çorbası, çay gibi diğer sıcak içecekler ile birlikte, aynı zamanda mukus zarlarını nemlendirir. Mukusun akmasını destekler.

Vitamin ve Mineraller

A vitamini, sinüslerdeki astar dokuyu korur. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlü tutar. İçeriğinde bioflavonoids olan bitkilerle birlikte C vitamini alındığında sinüslerde şişme hafifleyebilir. A vitamini besin kaynaklarına yeşil yapraklı sebzeler, turuncu ve sarı sebzeler, domates, meyve ve bazı bitkisel yağları örnek verebiliriz. Narenciye ve sebzelerin birçoğunda da C vitamini boldur. E vitamini ise bağışıklık sistemini sağlıklı tutar. E vitamini içeren yiyeceklere fındık, tohumlar ve bitkisel yağları örnek verebiliriz. Çinko, sinüzit semptomlarını arttıran bulaşıcı virüslerin büyümesini durdurur. Kırmızı et, kümes hayvanları, deniz ürünleri çinko bakımından zengin yiyeceklerdir.

Diğer Potansiyel Çözümler

Ananas ve sarımsağın sinüs tıkanıklığına iyi geldiği düşünülmektedir. Ancak bu konuda yeterli bilimsel araştırma yoktur.  Özellikle ananas meyvesi sinüzit ameliyatı sonrası iltihabı tedavi etmek için kullanılır. Bunun da nedeni; “bromelain” içermesidir. Yapılan bir araştırmada, bromelain maddesinin sinüslerde şişme ve iltihaplanma gibi sinüzit semptomlarını azalttığı gözlenmiştir. Sarımsak ise “alicin” enzimi salgılanmasına teşvik eder. Bu enzim sinüs enfeksiyonlarına neden olan virüs ve bakterilerin yok olmasına yardımcı olur.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status