Sinüzit Bulaşıcı Mı? Bakteriyel Ve Viral Sinüs Enfeksiyonları
Sinüsler elmacık kemikleri üzerinde, gözlerin altında, burun arkasında yer alan hava yollarıdır. Sinüs enfeksiyonları, soğuk algınlığı ve alerjik reaksiyonlar sonrası ortaya çıkabilir.
Sinüs astarı üzerinde mukus oluşmaya başladığınca, bakteriler de birikmeye başlar ve sonuç olarak sinüslerde enfeksiyona neden olur. Bu enfeksiyonla birlikte baş ağrısı ve yanak, göz, diş üzerinde ağrılar meydana gelebilir.
Sinüzit Kişiden Kişiye Bulaşır Mı?
Bu soruya cevap vermeden önce, sinüzite neden olan iki farklı enfeksiyondan bahsedeceğiz. Sinüs enfeksiyonları viral ve bakteriyel olarak sınıflandırılabilir. Sinüzit hastalığı nedenlerine bağlı olarak, bazen kişiden kişiye yayılabilir. Çoğu durumda, sinüzit bulaşıcı bir hastalık değildir. Ancak sinüzit enfeksiyonunun kişiden kişiye bulaşmasının da bazı nedenleri vardır.
Viral Sinüs Enfeksiyonları
Virüsler Bulaşıcıdır!
Virüslerin neden olduğu sinüs enfeksiyonu bir kişiden diğer kişiye aktarılabilir. Eğer karşı tarafın bağışıklık sistemi güçlüyse, büyük ihtimalle enfeksiyondan etkilenmez. Soğuk algınlığının da kış aylarında kişide kişiye bulaştığını unutmayın. Bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişiler sinüs enfeksiyonunu kolaylıkla kapabilirler.
Kış aylarında soğuk algınlığı ve öksürük gibi rahatsızlıklara yakalanma oranı yüksektir. Soğuk hava daha kolay hasta olmamıza neden olur. Bu gerçeği göz önünde bulundurduğumuzda, virüsler nedeniyle gelişen sinüzit hastalığının da bulaşıcı olabileceğini söyleyebiliriz.
Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit hastalığına neden olan virüsler genelde el teması ile yayılabilirler. Bu nedenle, bulaşıcı olduğu konusunda birçok uzman hemfikirdir.
Burun akıntısı ve öksürükten kaynaklanan küçük hava damlacıkları virüslerin ana taşıyıcılarıdır. Kişiye bu virüs bulaştığınca akut sinüzit gelişebilir. Özellikle çocuklar arasında solunum yoluyla bu virüsler hızla yayılabilir.
2 yaş altındaki çocuklar ve 65 yaş üzeri bireylerde virüslere bağlı sinüzit hastalığının bulaşma riski oldukça yüksektir.
Bakteriyel Sinüs Enfeksiyonları
Sinüzit hastalığının nedeni bakterilerse, sinüs enfeksiyonu bulaşıcı değildir. Çünkü bakteriler kontrol altına alınabilirler ve hava yolu ile aktarılmazlar.
Bakteriyel sinüzit bazen bir viral üst solunum yolu (soğuk algınlığı veya grip gibi) hastalıklarıyla bağlantılı olarak gelişebilir. Sinüzit enfeksiyonuna neden olan bakteriler şunlardır:
- Streptococcus pnömoni
- Staphylococcus aureus
Sinüslerde Tıkanıklık
Az miktarda mukus tabakasının hava geçişi sağlaması durumunda, sinüslerde tıkanıklık olmadan sinüzit enfeksiyonu görülebilir. Ayrıca hava geçişini engelleyen etkenlerden biri olan poliplerin yokluğunda da sinüslerde tıkanıklık olmayadabilir. Polipler, üzüm tanesine benzerler ve hava geçişi ile koku alma duyusunu engelleyebilirler.
Uzman Görüşleri:
Uzmanlar, sinüs enfeksiyonu (sinüzit ve rinosinüzit) hastalığının bulaşığı olup olmadığı konusunda fikir ayrılıklarına düşmekteler. Bazı uzmanlara göre bakteri ve virüslerin (ve bazen mantarlar) neden olduğu sinüs enfeksiyonları, kişiden kişiye aktarılabilir. Bu bakteri, virüs veya mantarlar bazen de sinüs enfeksiyonlarına neden olabilir. Diğer uzmanlara göre ise, bakteri ve virüsler sadece sinüs enfeksiyonu olan bireylerde uygun koşullar içerisinde gelişmektedir ve diğer kişileri tehdit altına almamaktadır.
Bakteri, mantar veya virüslerin neden olduğu sinüzit hastalığının kişiden kişiye bulaşıp bulaşmadığı sorusu tıpta hala bir tartışma konusudur. Ancak sinüs enfeksiyonlarının bulaşma riskini gözden çıkarmak için sinüzit hastalığı olan kişilerin bağışıklık sistemi zayıf olan bebekler ve yaşlılar ile yakın temastan kaçınmaları önerilmektedir. Bu kişilere sinüs enfeksiyonu daha kolay aktarılabilir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Evde Uygulayabileceğiniz 18 Sinüzit Tedavisi
- Sinüzit Uyku Hali Yapar Mı?
- Sinüzit Yüzde Şişlik Yapar Mı?