Sinüzit Burun Etin Büyümesine Neden Olur Mu? Alt Konka Hipertrofisi

Burun Eti Nedir?

Burun eti, tıp literatüründe “konka” olarak adlandırılır. Burun çıkıntısının iki kıvrımlı kısmında süngerimsi bir kemik dokusu bulunur. Burun boşluğunun her iki tarafında çift taraflı yer alır ve nazal septum (burun deliklerini ayıran duvar) ile ayrılmıştır. Anatomik olarak, bu yapılar burun boşluğunun üstüne yakın katmanda bulunurlar ve alt, üst, orta konka olarak adlandırılırlar. Solunumda önemli bir rol oynarlar. Burnun her iki boşluğunda üçer tane bulunan burun eti (konka) dokuları arasında en büyük ve önemli işleve sahip olan alt konkadır. Bu bahsettiğimiz yapılarda büyüme olması, tıp dilinde “Konka Hipertrofisi” hastalığı olarak bilinir. Konka hipertrofisi çeşitli çevresel faktörlere ve enfeksiyonlara bağlı olarak gelişebilir.

Burun eti, burun boşluğu içindeki hava akışını yönlendirir. Burun eti olarak bilinen “konka” kelimesi” aslında su ve hava akışı düzensizliği anlamına gelen “türbülans” kelimesinden gelir. Burun eti, burun epitelini kapsayan dokuyla solunan havayı ısıtma, nemlendirme ve filtrelemede önemli bir rol oynar. Nemli hava, burun boşluğundaki hassas koku alma reseptörlerinde hasarı önlemeye yardımcı olur. Bu reseptörler kokuları tanımakla sorumludur.

Burun Eti Büyümesi Nedenleri?

Mukozal membranlar, burun etini kapsayan kan damalarının büyük kısmını içerir ve çeşitli faktörler burun etinde şişmeye neden olabilir.  Sonuç olarak, burun eti alerjenler, kimyasallar, sıcaklık değişiklikleri, sinüs enfeksiyonları ya da fiziksel tahrişe bağlı olarak zarar görebilir. Bu etkenler burun etinde büyüme ve şişmeye de neden olabilir. Burun etindeki bu genişleme iyileşme sonrasında yeniden normal boyutuna geri dönecektir. Ancak kronik sinüzit gibi kalıcı iltihaplanma, alerjik reaksiyonlar ve çeşitli çevresel tahriş edici maddelere maruz kalmak burun etinde kronik bir şişmeye neden olabilir ve bu koşullar konka hipertrofisi (burun eti büyümesi) hastalığı ile sonuçlanabilir. Burun etinin büyümesi nefes almayı zorlaştırır.

Sinüzit hastalarında burun eti şişmesi daha rahatsız edici semptomları beraberinde getirebilir. Geceleri nefes alma ve horlama sorunları hastalarda yaygın olarak görülür. Eğer konka hipertrofisi hastalığı kronik sinüs enfeksiyonu ile ilişkiliyse, burun kanaması gibi semptomlar söz konusu olabilir.

Alt Konka Hipertrofisi – Sinüs Sorunlarının Başka Olası Nedeni

Nazal septum deviasyonu, sinüslerden kaynaklı bir sorun olmayabilir. Bu rahatsızlığın ana nedeni alt konka hipertrofisi hastalığı da olabilir. Burnun her iki tarafında da birer tane olmak üzere iki adet alt konka bulunur. Bu alt konka dediğimiz burun etleri büyük miktarda süngerimsi doku (burun içinde pembe astar) içerirler. Burun etleri toza ve alerjiye karşı çok duyarlıdır. Bazı alerjik reaksiyonlar sonrasında burunda şişme görülebilir ve beraberinde hastaların nefes alması da zorlaşır. Tıbbi veya cerrahi yöntemler uygulanarak hastaların iyileşmesi sağlanır.

Alt Konka Hipertrofisi Tedavisi

Alt konka hipertrofisi (alt burun etlerinin (konka) büyümesi ) hastalığı için tıbbi tedavi esas olmalıdır. Uygulanacak tedavi ile burun mukozasının neden olduğu şişliğin azalması hedeflenir. Şişme azaldığı takdirde, nazal hava yolunda iyileşme olur ve burun yoluyla daha iyi hava akışı sağlanarak nefes almanızda önemli ölçüde bir rahatlama görülür. Yine, tuzlu su ve burun spreyi kullanarak da burundaki şişlik azaltılabilir. Tıbbi tedaviler kullanıldığı takdirde hastalarda bir iyileşme görülmezse, geriye tek seçenek olarak cerrahi yöntem kalır.

Alt Konka Hipertrofisi Cerrahi Tedavi

Alt konka hipertrofisi tedavisi için birçok yöntem vardır. Sık kullanılan ve tercih edilen yöntem ise radyo frekansı enerjisi tedavisidir. Bu yöntemle burun merkezi aşağısına bir kanal oluşturulur. Bu kanal önümüzdeki iki üç hafta içinde iyileşir ve burun eti küçülerek genel boyutunu alır. Bu nazal hava yolu operasyonu, hastanın daha kolay nefes almasına izin verir. Cerrahi yöntemler uzman bir Kulak Burun Boğaz hekimi, septoplasti ya da sinüs cerrahisi tarafından yapılabilir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status