Sinüzit Diş Ağrısı Yapar Mı?

Sinüzit veya sinüs iltihaplanması diş ağrısına neden olabilir. Özellikle sinüslere yakın olan üst arka dişlerde ağrı meydana gelebilir. Aslında, üst dişlerde ağrı sinüs enfeksiyonlarının oldukça yaygın belirtilerinden biridir. Çalışmalar birçok durumda, sinüs enfeksiyonlarıyla çürük dişler, gömülü yirmilik dişler, eksik diş gibi diş sorunları arasında bağlantı olduğunu göstermiştir.

Belirli koşullar altında, sinüs enfeksiyonu ve diş ağrısı arasında doğrudan bir ilişki olabilir. Bir sinüs enfeksiyonu alerjik reaksiyonlara neden olabileceği gibi, burun pasajında bir anatomik tıkanıklık, solunum yolu enfeksiyonları veya diş ağrısını tetikleyebilir. Aslında, birçok diş ağrısı çeken insanda sinüs enfeksiyonu olabilir. Ayrıca, tedavi edilmeyen sinüs enfeksiyonları hastaların diş hijyenini korumasını zorlaştırır. Sinüzit geniz akıntısı ve ağız kokusuna sebebiyet verir. Bu durum da ağız hijyenine hastalar ne kadar önem verseler de, kötü nefes kokusundan kurtulamamalarına neden olur.

Sinüzit ve diş ağrısı aynı anda ortaya çıkabilir mi?

Üst çenede konumlanan üst azı dişlerinde ağrı, sinüs enfeksiyonlarından kaynaklı olabilir. Temelde, üst arka dişlerin kökleri sinüs boşluğuna çok yakındır. Üst çene alanında birkaç küçük hava cepleri, üst azı dişlerinin sinüs iltihaplanması ve diğer sinüzit sorunlarından etkilenmesine yol açabilir. Aynı zamanda sinüzit belirtileri ve diş ağrısı çeken hastaların üst azı dişi köklerini bu iltihap etkiler.

Eğer üst çene molar dişlerde apse varsa, kök ucundaki enfeksiyon sinüslerin altındaki ince tabakayı aşındırabilir. Sonrasında bakteriler sinüs içerisine girerek burada enfeksiyon söz konusu olabilir. Yani, üst molar dişlerdeki iltihaplanma da sinüs enfeksiyonunu tetikleyebilir. Eksik olan üst azı dişleri yerine yapılan diş implantı da sinüzit rahatsızlığını ortaya çıkarabilir. Bu komplikasyonlar her zaman mümkündür.

Sinüzit olan bir hasta diş ağrısı şikayeti ile hekime başvurduğunda, hastanın diş ağrısı şikayetinin sebebinin sinüs enfeksiyonları olup olmadığı bazı testler yapılarak araştırılır. Diş hekimleri genellikle dişlerin üzerindeki dokuya perküsyon testi yapar. Elde edilen sonuçlarda diş ağrısının sinüs enfeksiyonuyla bağlantılı olup olmadığı ortaya çıkar.

Sinüzit Hastalarında Diş Ağrısı Tedavisi

Kronik sinüzit hastaları tedavi olmazlarsa, sinüs enfeksiyonu dişleri olumsuz yönde etkileyebilir. Üst dişlerin köklerinin maksiller sinüs boşluklarına yakın olması, diş ağrısı ve sinüzit arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarır. Sinüzitten kaynaklı diş ağrılarında uygun bir tedavi planının belirlenmesi için muhtemelen bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır.

Diş ağrısı altında yatan nedenin sinüs enfeksiyonları olduğu ortaya çıktığında, burundaki rahatsızlıklar da göz önünde bulundurulur. Hastalara tedavi amacıyla burun damlaları, alerji ilacı, antibiyotik ya da nazal yıkama önerilir. Buna ek olarak, sinüs enfeksiyondan etkilenen dişlerin de tedavisi yapılır.

Eğer sinüzit hastalarında kalıcı bir diş ağrısı varsa, ilk önce bir diş hekiminize danışabilirler. Bu tür periodontal hastalıklarda dişteki apse, boşluklar ve diş ağrısına neden olan diğer etkenler de dikkate alınacaktır. Diş hekimi sinüs enfeksiyonu olan hastaları KBB uzmanlarına sevk edebilir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status