Sinüzit Nasıl Geçer? Evde Neler Yapabiliriz?

Sinüzit veya sinüs enfeksiyonu burun geçişleri içinde bulunan hava boşluklarının iltihaplanması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Bazı üst solunum hastalıkları mevsimlik iken, sinüzit ile de ortak belirtiler taşıyabilirler. Örneğin; Kış gribi, bahar alerjisi, saman nezlesi gibi rahatsızlıkların hepsi sinüslerde tıkanıklık, enflamasyon ve enfeksiyona sebebiyet verebilir. Ve dürüst olmak gerekirse, bu hastalıkların birkaçı sinüzit kadar rahatsız edici semptomlara neden olabilir.

Sinüslerde enfeksiyonunun ortak nedenleri alerji, kimyasal veya partikül tahriş olabilir. Sinüs enfeksiyonu genellikle hastanın öyküsü ve fizik muayenesine dayalı olarak teşhis edilir. Bakteriyel sinüzit genellikle antibiyotik ile tedavi edilir. Alerjik sinüzit erken tedavi sayesinde ikincil bakteriyel sinüs enfeksiyonlarını önleyebilir. Sinüzit tedavisinde antibiyotik kullanımı ise, çoğu zaman rahatsız edici yan etkileri ortaya çıkarabilir.

Eğer bakteriyel bir enfeksiyon sonrası sinüzit hastalığı görülürse, antibiyotik kullanımı sinüs sorunlarının tedavisinde etkili olabilir. 2012 yılında yapılan bir çalışmada 10 gün süre ile sinüzit hastalığı olan yetişkinlerin bir kısmına antibiyotik ve bazı ilaçlar verilmiştir. Bu yetişkinlerde ilaçların bazı rahatsız edici yan etkileri de gözlenmiştir. Antibiyotik kullanımı yerine doğal ilaçlar ve yöntemler ile sinüzit belirtilerini hafifletmek isteyenler için bu yazımızda evde uygulanabilen ve en çok tercih edilen doğal tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz. Sizler de “Sinüzit nasıl geçer?” sorusunun yanıtı arıyorsanız, yazımızın devamını okuyabilir ve sinüs sorunlarınızı azaltabilirsiniz.

1. Burun Yıkama

Burun geçitleri tuzlu ile durulanır ve sinüsleri tıkayan mukus tabakasının burundan akması sağlanır. Burun yıkama eylemi için özel olarak tasarlanmış aletler mevcuttur. Örneğin; eczanelerde rahatlıkla bulabileceğiniz neti pot cihazı ile evde tuzlu su hazırlayarak kolaylıkla burun geçitlerini temizleyebilir ve burun çevresindeki tıkanıklık hissi, basınç gibi semptomlardan kurtulabilirsiniz. Ev yapımı tuzlu su çözeltisi ile yapılan bu işlem, burunda biriken toz, kir, polen ve diğer etkenleri de kaldırarak mukus tabakasını gevşetmeye yardımcı olabilir. Ayrıca alerji, soğuk algınlığı ve gibi üst solunum yolu rahatsızlığı belirtilerini hafifletmek amacıyla da bu yöntemi deneyebilirsiniz. Evde tuzlu su hazırlayacak olanların kullanacakları suyu öncesinde kaynatıp soğutarak steril hale getirmelerini öneriyoruz.

2. Diyet

Sinüs enfeksiyonu olan kişiler beslenmelerinde tam tahıllı gıdalara ağırlık verebilirler ve fasulye, mercimek, az pişmiş sebze ve çorba gibi yiyecekleri beslenme programlarına dahil edebilirler. Unlu mamüller, yumurta, çikolata, kızarmış ve işlenmiş gıdalar, şeker ve süt ürünleri gibi mukus oluşturan yiyeceklerden kaçınmalısınız.  Bol su içmeye de özen gösterin.

3. Bitkiler

Acı biber, sarımsak, soğan ve turp yemek; aşırı mukus tabakasının çözülmesine ve akmasına yardımcı olur. Özellikle acılı ve baharatlı yiyecekler mukusun akmasında etkilidir, diyebiliriz.

4. Elma Sirkesi

1 ya da 2 çay kaşığı ham ve filtresiz elma sirkesini 6 gram su, bir tatlı kaşığı bal ile tatlandırarak günde 3 kere, 1 hafta boyunca içerek sinüs kanallarında tıkanan mukusun akmasını sağlayabilirsiniz.

5. Greyfurt Çekirdeği Ekstresi

Greyfurt çekirdeği ekstresi, doğal ve güçlü bir antibiyotik olarak bilinir. Bu narenciye özütü mikroplar, parazitler, bakteriler, virüsler ve mantarları engellemek üzere kullanılır. Sinüzit hastaları için burun spreyi olarak satılmaktadır ve doktor tavsiyesiyle beraber tedavi amaçlı kullanılabilir.

6. Nemlendiriciler

Özellikle kış aylarında sinüs kanalları kuruyarak mukus tabakası kalınlaşır ve sinüslerde tahrişe yol açar. Sonrasında burunda acı, basınç ve tıkanıklık gibi sorunlar meydana gelir. Kuru ve soğuk havalarda nemlendirici cihazlar sinüs sorunlarını hafifletmeye yardımcı olabilir ve tahrişi önleyebilir. Sinüslerin açılması ile birlikte daha rahat nefes alabilirsiniz.

7. Burun Spreyi

Sinüslerinizi rahatlaması açısından, tuzlu su içeren burun spreylerini kullanabilir ve güçlü nemlendirici etkisinden yararlanabilirsiniz. Kuru bir ortamda bulunduğunuzda burnunuzu nemlendirmek için tuzlu su içeren burun spreylerini kullanmak sizlere fayda sağlayabilir. Doktor tarafından önerilen bir burun spreyini kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

8. Bitkisel İnhalasyon veya Aromaterapi

Biberiye, okaliptüs ve nane gibi bitkisel yağlar veya aromaterapi ürünlerini teneffüs etmek, sinüs tıkanıklığı gibi bazı belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak, bu tedaviler herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir. Nane yağı, genellikle tıkalı burun kanallarını hızla açmaya yardımcı olur ve bu sayede burunda rahatlama sağlanır.

9. Dekonjestan İlaçlar

Doktor tavsiyesi ile kullanılan dekonjestan ilaçlar burun tıkanıklığını gidermeye ve sinüsleri rahatlamaya yardımcı olan bir diğer tedavi yöntemleridir. Dekonjestan ilaçların bir kısmı burunda kuruluğa neden olabilir. O nedenle bu ilaçların yanında doktorunuz burun spreyi de önerebilir.

10. Burun Yıkama Sistemi

Bu cihazlar temelde neti pot cihazınızın daha geliştirilmiş versiyonlarıdır ve burnu nemlendirerek durulama işlemi yapılmasını sağlar. Ekstra titreşimli özellikleri ise kalın mukus tabakasının dışa akmasını sağlar. Neti pot ve burun spreylerinden daha pahalı ürünlerdir.

11. Buhar Tedavisi

Buhar terapisi çok etkili ve güçlü bir sinüzit tedavi yöntemidir.  Sıcak bir duş almak veya buhar banyosu yapmak, sinüslerde biriken ve kalınlaşan mukusun gevşeyerek rahatça akmasına yardımcı olur. Vicks gibi mentollü ürünleri de sıcak su içerisine ilave ederek buhar banyosu yapabilir ve daha etkili bir sonuç alabilirsiniz.

12. Hava Temizleyiciler

Toz, duman, küf gibi tahriş edici ve sık alerji yaratan çevresel faktörler sinüslerin iltihaplanmasını tetikleyebilir. Bulunduğunuz ortamda hava temizleyici ürünler kullanarak sinüslerinizi iltihaplanmaya karşı koruyabilir ve alerjik etkenleri ortadan kaldırabilirsiniz.

13. Zencefil ve Zerdeçal

Bu baharatlar Hindistan ve bazı Orta Doğu yemeklerinde sıkça kullanılır ve güzel bir kokuya sahiptirler. Zerdeçal, doğal anti-inflamatuar ve aynı zamanda antioksidan etkiye sahiptir. Yine, zencefil kökü de tıkalı burunda mukus tabakasını gevşeterek sinüs basıncını azaltmaya yardımcı olur. Zencefil çayı içerek sinüslerin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ancak aşırıya kaçmamanızı öneriyoruz.

Yukarıda yer alan yöntemleri deneyerek, sizler de sinüslerinizde geçici bir rahatlama sağlayabilir ve akut sinüzit semptomlarını giderebilirsiniz. Daha etkili bir tedavi için uzmana danışmalı ve yapılan tetkiklerin ardından doktorunuzun sizlere önerdiği sinüzit tedavisini ertelememelisiniz. Kronik sinüzit hastalarında cerrahi müdahaleye de gerek duyulabilir. Bu prosedürün yanı sıra, balon sinoplasti yöntemi de son yıllarda kronik sinüzit hastalarının en çok tercih ettiği tedavilerden biri haline gelmiştir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status