Hamilelikte Sinüzit ve Geniz Akıntısı
Hamilelik bayanlar için bir takım hormon değişimlerinin yaşandığı ve bunun neticesinde gerek fizik olarak gerekse psikolojik olarak değişimlerin yaşandığı dönemdir. Hamilelikte en çok yaşanan sorunlardan biri de hamilelikte sinüs hastalığı olma riskidir. Normalde de sinüs hastalığını tetikleyen pek çok neden vardır ancak hamilelik döneminde dikkat edilmediğinde bu risk daha da artar ve hastalığı şiddetlendirir.
Sinüs genel olarak burun, göz, alın ve yüz çevresinde olan kemiklerde boşluklarda olan damarların tıkanmasıdır. Buralarda mukus akışı için gerekli sinüs çıkışları vardır. Buraları çeşitli nedenlerden dolayı tıkandığında iltihaplanır ve enfeksiyon kapar. Bunun neticesinde ciddi birtakım semptomlar görülebilir. Bu semptomlara örnek verecek olursak sinüs semptomları;
- Yüz çevresinde olan ağrı
- Sinüslerde şişlik
- Boğaz ağrısı
- Burunda sarımsı yeşilimtırak koyu bir akıntı
- Ağızda kötü bir akıntı
- Tat almadan güçlük çekme
- Kokuda duyarsızlık yaşama
- Burun tıkanıklığı
- Öksürük nöbetleri
- Boğazda gıcıklık hissi
- Geniz akıntısı
- Mide bulantısı
Yukarıdaki gibi semptomlar örnek gösterilebilir. Bu semptomlara bağlı olarak hastalık kendini gösterir.
Hamilelikte Sinüs Hastalığı
Diğer dönemlerde olduğu gibi hamilelikte sinüs hastalığı daha da şiddetlenen bir hastalıktır. Yukarıda saydığımız belirtilerin hemen hepsi hamilelikte de ortaya çıkar. Hamilelik döneminde ortaya çıkan sinüs belirtilerinde en çok yakınılan durumlar şişlik, yoğun derecece ağrı hissi ve geniz akıntısı ile birlikte gelen mide bulantısıdır. Hamilelikte sinüs hastalığını daha yoğun yaşanmasının sebepleri ise hamilelik döneminde yaşanan hormon değişimleri sonucu sinüs astarının şişmesi, hamilelikte bağışıklığın azalmasına bağlı olarak hastalığın artması, soğuk algınlığına duyarlı kişilerde hemen hastalığa yakalanma riskinin artması, alerjik reaksiyonları olan kişilerde bu nedenle hastalığın daha çok şiddetli olması, burun yapısında meydana gelen burun kemik yapısını eğri oluşu ve geniz etinin bulunması
Tüm bu sebepler ayrı ayrı incelenerek neden olan sebep bulunduktan sonra ona göre tedavi şekli hastaya uygulanır. Örneğin soğuktan kaynaklanıyorsa sıcak ortamda bulunarak uygun tedavi uygulaması yapılır. Neden alerjiden kaynaklanıyorsa alerji testleri yapılarak sorunun çözümü sağlanır. Diğer nedenlerde de aynı uygulamalar yapılır neden tespit edilir ve ona göre bir tedavi şekli uygulanır.
Hamilelikte Sinüzitten Kaynaklı Geniz Akıntısı
Sinüzit hastalığında kronikleşen sinüzitte geniz akıntısı çok görülen bir durumdur. Hamilelikte sinüzit kaynaklı geniz akıntısı gebeliği oldukça rahatsız edici bir durumdur. Geniz akıntısı koyu yapışkan kıvamda ve kötü kokulu bir akıntıdır. Bu genizde akınca kişide normal zamanlarda da mide bulantısı etkisi yapar.
Hamilelik belirtilerinde yaşanan bulantıya ek olarak geniz akıntısı kaynaklı bulantı da eklenince gebelik zor bir süreç halini alır. Bunun için yapılması gereken geniz akıntısı için mukusların sağlıklı işleyişini sağlamaktır. Bunun için buhar banyosu ya da ılık bir duş mukusların akışını sağlamak için iyi gelebilir. Bunun dışında sinüsleri açmak için tuzlu su ile buruna gargara yapmak ta iyi gelebilir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Hamilelikte İlaçsız Sinüzit Tedavisi
- Hamilelikte Sinüzit Nedeni, Belirtileri ve Tedavisi
- Hamilelikte Baş Dönmesi