Sinüzit Akıntısının Rengi Nasıldır?
Kulak – burun – boğaz rahatsızlıkları arasında görülen iltihaplanma sorunlarından bir tanesi de sinüzittir. Sinüzit kişilerde şiddetli ağrılara sebep olduğu gibi aynı zamanda ruhsal olarak da kendilerini iyi hissetmemelerine yol açmaktadır. Öte yandan bazı ciddi hastalıklarında tetikleyicisi olabilen sinüzit, tedavi edilmediğinde ciddi boyutlara ulaşmaktadır.
Bazı soğuk algınlığı, nezle, grip gibi üst solunum yolu ile ilgili hastalıklarda da sinüzitle aynı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle kişiler bazı hastalıkları sinüzitle karıştırabilmektedir. Sinüzit tanısı kişilere uzman hekim tarafından konulmaktadır. Muayene sonuçlarına göre eldeki veriler değerlendirilerek belirtilerin sinüzitten kaynaklanıp kaynaklanmadığı anlaşılmaktadır.
Sinüzit Akıntısı
Burun tıkanıklığı ve akıntısı hemen hemen tüm üst solunum yolu hastalıklarında meydana gelmektedir. Bu hastalıklar sinüzitle aynı belirtileri ortaya çıkarabilmektedir. Hastalığın tanısı ise akıntının rengi ve şekline göre uzman tarafından konulmaktadır.
Birçok hastalıkla ortak belirtilere sahip olan sinüzit, akıntı şekli ile diğer hastalıklardan ayrılmaktadır. Kişilerde meydana gelen sinüzit akıntısı kronik veya akut olarak iki farklı grupta incelenmektedir. Akut sinüzitte akıntı kısa süreli iken kronik sinüzitte akıntı şekli süreklidir.
Akıntının şekli kadar rengi de büyük önem taşımaktadır. Kişiler bir süredir devam eden akıntı probleminde sinüzit akıntı rengi konusunda bilgi sahibi ise akıntının sinüzitten kaynaklanıp kaynaklanmadığını ayırt edebilmektedir. Sıklıkla sinüzit akıntısının rengi sarı ve yeşil renkte gözlemlenmektedir. Bu burun akıntısı olabileceği gibi aynı zamanda geniz akıntısında da bu renkte akıntı sinüzite işaret etmektedir. Bazı durumlarda kanlı akıntı da sinüzit belirtisi olarak kabul edilmektedir.
Sinüzitin Karıştırıldığı Hastalıklar
Sinüzit birçok belirtiye sahip üst solunum yolu hastalıklarından bir tanesidir. Çok sayıda belirtisi bulunan sinüzitin karıştırıldığı hastalıklar da belirtileri kadar çeşitlidir. En sık şiddetli baş ağrıları şikayetleri ile bilindiğinden migren, tipik baş ağrısı hastalıkları ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Sinüzit tanısı baş ağrısına eşlik eden belirtilerin değerlendirilmesi ve gerekli muayenelerin sonucunda konulabilmektedir.
Aynı zamanda nazal alerjik problem de sinüzit akıntısına benzer akıntı görülebilmektedir. Burun kemiği eğriliğinin neden olduğu nefes darlığı şikayeti de ilk olarak akla sinüziti getirebilmektedir. Bu durumda sinüziti diğer hastalıklardan ayırmak için akıntının rengi ve şekli önemli rol oynayabilmektedir.
Sinüzit Akıntısını Tetikleyen Etkenler
Sinüzit bir sağlık problemi olmakla birlikte çevresel unsurlarla birlikte belirtilerin arttığı bir rahatsızlıktır. Özellikle soğuk havaların hakim olduğu kış günlerinde, mart ve nisan gibi polenlerin yoğun olduğu aylarda sinüzit şikayetlerinde artış görülmektedir.
Kuru hava, sigara dumanı, sigara ve alkol kullanımı, alerji, havasız ortamlar sinüziti tetikleyen unsurlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Aynı zamanda havuza girilmesi, ıslak saç ile dolaşılması da özellikle sinüzitte baş ağrısını artıran bir unsur olarak bilinmektedir. Sinüzit hastalarının bu unsurlara dikkat ederek yaşaması hastalık tedavisinde olumlu etki oluşturmakta, kişinin yaşam kalitesi de yükselmektedir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Sinüzit Başka Hastalıklara Yol Açar Mı?
- Denize Girmek Sinüziti Nasıl Etkiler?
- Sinüzit Hangi Bölgelerde Ağrı Yapar?