Selülit Kalıtsal Mı, Hormonal Mı?
Hemen hemen herkesin selülit ile ilgili bir geçmişi bulunmaktadır. Çoğu kişi ise uzun yıllardır selülit ile mücadele etmesine rağmen selülitlerden kesin olarak kurtulmak için bir çözüm bulamamaktadır. Aynı zamanda son dönemlerde artık selülit problemi, bebekler de dahi görülmeye başlanmıştır. Bu durum, birçok kişinin aklına selülitin kalıtsal bir özellik olduğunu getirmektedir.
Kadınlar erkeklere oranla daha sık selülit problemi yaşamaktadır. Birçok kadın özellikle yaz dönemlerinde selülit tedavisi için çeşitli yöntemlere başvurmakta, bu sorunun neden kaynaklandığını merak etmektedir. Kadınlarda, vücutta çeşitli sebeplerden, bazı bölgelerde oluşan selülitin belirli bir yaş aralığı bulunmamaktadır. Kadınlarda ilk regli görüldükten sonra genellikle selülit oluşumları da başlamaktadır.
Kilo ve Selülit İlişkisi
Toplum arasında genel kanı selülit probleminin genellikle kilolu kişilerde yaşandığına ilişkindir. Fakat birçok zayıf kişide de görülen selülit problemi bu kanıyı yalanmaktadır. Uzmanlar, selülit oluşumunun fazla kiloya bağlı olarak gelişmediğini, vücutta biriken yağ oranı yükseldiğinde selülit oluşumlarının başladığına işaret etmektedir.
Zayıf bir kişi olsanız dahi eğer vücudunuzdaki yağ oranı yüksekse selülit problemi yaşamanız mümkündür. Aynı zamanda hava şartları da selülit oluşumunu tetikleyebilmektedir. Sıcak ülkelerde yaşayan kişilerde selülit problemine daha sık rastlanılmaktadır.
Genetiğin Selülite Etkisi
Çocuklarda hatta çok küçük bebeklerde dahi selülitin görülmesi birçok kişinin selülitin genetik olduğuna inanmasına sebep olmaktadır. Uzmanlar ise bu konuda kesin bir kanıya varamamaktadır. Çünkü selülitin birden fazla sebebi olabilmektedir.
Genetik faktörler, kişilerde selülit oluşumunu tetiklemektedir. Annesinde selülit olan genç kızlarda regli görmeye başladıktan sonra selülit görülmeye başlanmaktadır. Birçok uzman kişi, genetiğin selülit için tek başına etkili olmadığını fakat %50 oranında genetik faktörlerden dolayı selülit oluşumu gerçekleştiğini ifade etmektedir.
Kalıtsal özellikler birçok hastalıkta rol oynamaktadır. Tıp dünyasında bir hastalık olarak kabul edilen selülitin de %50 oluşum nedeni selülit olarak kabul edilmektedir. Fakat ister genetik olsun ister hormonal bozukluklar olsun, selülitin tedavisi mümkündür. Genetikten dolayı oluşan selülit tedavisi, hormonal sebeplerden oluşuma göre daha uzun sürebilmektedir.
Selülit Oluşumunun Sebepleri
Selülit üzerine yapılan araştırmalarda, vücut tipi yapısı da selülit oluşumuna sebep olabildiği ortaya çıkmıştır. Geniş kalça yapısına sahip olan Akdeniz kadınlarının vücutları selülit oluşumuna daha eğilimli olmaktadır. Aynı zamanda beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçimi de bu yatkınlığı artırmaktadır.
Genetik yatkınlığı bulunan kişiler spor yapmadığı, hareketsiz yaşam biçimi benimsediği, hamur işi vb. gıdaların tüketimini çoğalttığı gibi durumlarda diğer kişilere göre daha hızlı selülit problemi yaşamaya başlayabilmektedir. Giyim tarzı özellikle son dönemlerde benimsenen dar giyim ve düşük bel, kişilerde selülit problemlerinin artış göstermesine neden olmaktadır.
Genetik yatkınlığı olan kişilerde küçük yaşlardan itibaren selülit görülmeye başlanmaktadır. Bunun için bu kişilerin yaşamlarında daha dikkatli olması ve yürüyüş gibi çeşitli sporlarla selülit oluşumunu azaltması gerekmektedir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Asitli İçecekler Selülit Sebebi Mi?
- Kilo Vermek Selüliti Yok Eder Mi?
- Genç Kızlarda Selülit Neden Olur?