Anjiyonun Riskleri ve Zararları Nelerdir?
Her tıbbi operasyonda olabileceği gibi anjiyonun da riskleri bulunmaktadır. Fakat teknolojik yenilikler, kolaylıklar ve deneyimlerin artması bu risklerin daha da minimize edilmesini sağlamıştır. Unutulmaması gereken en önemli husus kalp damarlarında teşhis edilememiş hastalıkların olması anjiyografinin riskinden daha da büyük olabilmesidir.
Anjiyonun Risk Faktörü
Günümüzün en önemli hastalıklarından biri olan kalp ve damar hastalıklarında kullanılan damar tıkanıklığı sorunlarında tıkanıklığın açılması için uygulanan en önemli yöntem, anjiyodur. Bu operasyon sağ kasıkta bulunan atardamardan girilerek yapılmaktadır. Sağ kasık uyuşturulduktan sonra damar içerisinde plastik olan bir kılıf yerleştirilir. İşlem tamamlandıktan sonra kılıf çıkartılır. Kanamanın durması için hastanın yatması ve işlem yapılan alanın kapalı tutulması gerekmektedir.
Her tıbbi operasyonda olabileceği gibi anjiyonun da riskleri bulunmaktadır. Fakat teknolojik yenilikler, kolaylıklar ve deneyimlerin artması bu risklerin daha da minimize edilmesini sağlamıştır. Unutulmaması gereken en önemli husus kalp damarlarında teşhis edilememiş hastalıkların olması anjiyografinin riskinden daha da büyük olabilmesidir.
Anjiyo yapılacak olan hastanın hastanede yatması gerekmektedir. Hastanın gerekli tetkikleri yapılarak anjiyo için uyumlu olup olmadığı belirlenmelidir. Çünkü anjiyo yapılacağı sırada bazı önemli riskler meydana gelmektedir ve hastalara anjiyo öncesi form da imzalatılabilir.
Kalp anjiyosu yapıldıktan sonra riskleri azaltmak için stent de takılabilir. Stent takılan hastalarda damar tıkanıklıklarının tekrarı daha az olmaktadır.
Stent takılan damarlarda yeniden tıkanma gibi bir sorun çok nadir karşılaşıldığından bu tarz bir operasyona ve riske gerek kalmamaktadır.
Kalp Anjiyosu Riskleri
Anjiyo, riski az olan tıbbi uygulamalardan olsa da, ölüm riski taşıması ve nadir de olsa bu vakaların görülmesi insanları tedirgin etmektedir. Ama şunu da bilmek gerekir bilinmeyenle yaşamak çok daha risklidir. Hastanın bir an önce durumunun ne olduğu tespit edilip uygun tedaviye başlanmalıdır. Son dönemlerde el bileğinden yapılan anjiyo ile özellikle hastanın kilolu olması durumunda yaşanan kanamalar artık yaşanmamaktadır.
İşlem el bileğinden yapılmış ise kanama riskine karşı ağır eşyaların taşınmaması önerilir. Kasıktan işlem yapılmışsa yine kanama riskine karşı fazla ayakta durmamak ve dinlenmek gerekmektedir. İşlemden bir sonrasında anjiyo yapılan bölgeye takılan bant çıkartılır ve banyo yapılmasına izin verilir. Bazı hastalarda hafif sertlik ve şişlik yaşanması olabilir. Bu belli bir süreç sonrasında kendiliğinden geçer.
Kalp Anjiyosu Tehlikeli Midir?
Kalp anjiyosu yapıldıktan sonra vücuda zarar verecek bazı durumlarla karşılaşılabilir. İşlem bölgesinde aşırıya kaçan şişlikler olabilir. Böyle bir durumda mutlaka hastaneye gidilmesi gerekmektedir. İşlem sonrası kullanılan kateter hemen çekilebilir. Fakat bazı özel durumlarda kateterin çekilmesi bir müddet sonra yapılır. Atardamardan yapılan bir işlem olduğu için kanama olmaması için kasık bölgesine sıkıca basılması gerekmektedir. Anjiyo sonrası kanama riski yaşanmaması için kum torbası konulmaktadır. İşlem sonrası kum torbasından dolayı hastanın sırt üstü yatması gerekmektedir. Bu yatış pozisyonunu değiştirmeden yatmanız istenmektedir çünkü kateterin uygulandığı bölgede şişlik ve rahatsızlık hissi duyulabilmektedir.
Hastaya sabah anjiyo yapılıp akşamına taburcu edilmesi anjiyonun korkulacak bir şey olmadığını gösterir. Yalnız hasta anjiyo sonrası bir kaç hafta süre ile kendini zorlayıcı hareketlerden ve ağır taşımaktan sakınması gerekmektedir. İki hafta süre ile araba kullanmaması önerilir. Fazla sıvı tüketmeli ve aşırı yağlı yiyeceklerden bir müddet uzak durmalıdır. Hasta sigara içiyor ise sigarayı bırakması doktor tarafından tavsiye edilmektedir.
Anjiyonun Riskleri ve Zararları Nelerdir?
Anjiyo yapılarak damarlardaki sorunun sebebi belirlendikten sonra darlık veya tıkanıklık görünmüşse ve bu sorun anjiyo işlemi ile tedavi edilebilecek düzeyde ise kalp damarı içerisine yerleştirilmiş olan kateterin içinden kılavuz teli geçirilerek damar yapısının özelliklerinden yola çıkılarak balonla müdahale edilebilir ve sten takılabilir. Bunun yanında sadece stent uygulaması ile de hastanın sorunlarına çözüm bulunmaya çalışılabilir.
Sonuç olarak kalp anjiyosu, ölüm risklerini ortadan kaldırmak için yapılan bir operasyon olsa da, ani ölüm gibi riskleri içinde barındırmaktadır. Fakat, ölüm gibi büyük bir riskin karşılaşılma olasılığı oldukça düşüktür. Anjiyo yapılırken ölüm ile karşı karşıya kalınılması, binde bir görülen riskler arasında sayılabilir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: