Anjiyo Hastası Bakım Planı

Kalp damar hastalıklarında kalbe giden damarlarda tıkanıklık olması sonucu yapılan işleme anjiyo işlemi denir. Anjiyo yapılarak kalpteki damar tıkanıklığı giderilmeye çalışılır. Oluşan tıkanıklığı gidermek için yapılan anjiyo işleminden önce bazı ultragrafik testler yapılır. Bu testler hastalığın seyrini daha iyi anlayabilmek ve kesin tanı koyabilmek içindir. Uzman eşliğinde yapılan bu işlem için el, kol ya da kasık bölgesindeki damardan tüpler vasıtasıyla giriş yapılır. Bu şekilde kalpteki damara ulaşılmaya çalışılır ve gerekli olan yere baskı yapılarak damarın genişletilmesi sağlanır. Baskı yaparken yapacak uzmanın dikkatli olması gerekir. Aksi takdirde bacağa kadar morarmalar söz konusu olabilir. Bu açıdan bu işlemi yapacak kişinin bu konuda yeterli deneyime sahip olması gerekir.

Anjiyo İşlemi Hayat Kurtarır!

Kalp damar sertleşmesinde tıkalı olan damarların açılması için uygulanan anjiyo uygulaması kalp krizi gibi durumlarda hayat kurtarıcı niteliktedir. Kalp krizinin başlangıcında ilk anlarda yapılan müdahale ile kişilerin hayata dönüşümlerinde  bu yöntem etkili olabilir. Kalp krizi başlangıcında ölmeye başlayan hücrelerin durdurulmasında anjiyo yöntemi etkili olmaktadır.

Kalp krizi dışında böbrek hastalığı, göz hastalıkları, beyin hastalıkları gibi önemli hastalıkların terken teşhisinde anjiyografi uygulaması oldukça etkilidir. Damar yolundan girilen çekilen filmde bu bölgelerde hastalık olup olmadığı tespit edilir. Erken müdahale ile ileride ciddi olabilecek hastalıklara karşı önlem alınmış olur.

Anjiyo Sonrası Bakım Planı Nasıl Olmalıdır?

Anjiyo olduktan sonra hastalık geçmiş gibi görünse de dikkat edilmesi gereken hususlar ve yapılması uygun olan işler vardır. Anjiyo sonrası bakım planı hastalığın çabuk geçmesinde etkilidir. Bir an önce eski sağlığınıza tam olarak dönmek için bu planı uygulamak yararınızadır. Anjiyo bakım planında yapılması gerekenler:

Anjiyo Hastası Bakım Planı

  • Hastaneden çıktıktan sonra birkaç gün iyice dinlenin.
  • Fiziki aktiviteler hastalık sonrasında yararlı olsa da ilk birkaç hafta ağır işlerden ve yorucu egzersizlerden kaçının.
  • Temizlik ve hijyene önem verin. Özellikle damar yolunun açıldığı yerin bakımı çok önemlidir. Burasını temiz ve kuru tutmaya özen gösterin.
  • Sıvı gıdalar tüketin.
  • Sağlıklı yiyecekler yiyerek kolestrolden uzak durmaya çalışın.
  • Tempolu olarak her gün yürüyüş yapın.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status