Emarlı Anjiyo Nedir? Nasıl Yapılır?
Tıp dilindeki adı MR olan, halk arasında emar adı verilen tıptaki film çeşididir. MR çok geniş kapsamlı vücudun filminin çekilmesidir. Anjiyo ise damarlarda herhangi bir tıkanıklık, daralma ya da genişleme gibi sorunlar varsa sorunların çözümü için yapılan tıbbi müdahaledir. Her ikisi birleşince damarların ayrıntılı bilgisine ulaşılır. Kalp damar rahatsızlıkları genellikle yaygın hastalıklardandır.
Günümüzde yaşam koşullarının ve beslenme alışkanlıklarının farklılaşması nedeniyle kalp damar hastalıkları artış göstermiştir. Artış nedeniyle emarlı anjiyo yaygınlaştırılmıştır. Tıp alanında gelişmeler ile böylece çok detaylı incelemeler yapılmaktadır.
MRA Kimlere Yapılır?
MRA yani Manyetik Rezonans Anjiyografi ile damarlar detaylı olarak incelenir. Emar yöntemi ile anjiyo bütünleşerek inceleme ile teşhis konulmasında hata payı neredeyse sıfıra iner. MR çok kuvvetli radyoaktif dalgalar ile vücudun incelenmesidir. MRA sonuçları kalp ve sinir hastalıkları uzmanları tarafından yorumlanmaz. Radyologların yorumlaması ile anlaşılan ve doktora bildirilen bir işlemdir. Doktor Radyologların bulgularına göre hareket eder.
MRA Kimlere Uygulanamaz?
Tıpta faydanın yanı sıra bazı durumlarda yapılan işlemlerin negatif etkileri de vardır. MRA çok etkili bir alan oluşturduğu için vücudunda protez olan hastalar için tehlikelidir. Vücudunda platin olanlanların MRA olması zararlı olabilir. MRA çekileceği zaman hastanın üzerinde metal hiçbir eşya bulunmaması gerekir. Kredi kartı, gözlük, kalem gibi hiçbir madde olmaması lazımdır. Metal protezi olanlar doktor kontrolünde MRA çekimine girebilir. Diş ve kulakta implantı olanlar, kalbinde pil bulunanlara MRA uygulanmaması gerekir.
MRA Nasıl Uygulanır?
Uygulama kapalı bir alanda yapıldığı için kapalı alan korkusu olan hastaların öncesinde sakinleştirici almaları gereklidir. MRA yüksek radyasyon içerdiği için hasta dışında hiç kimde giremez. 1 saat civarında süren bir inceleme yöntemidir. Cihazın sedyesi otomatiktir. Hasta üzerine yattıktan sonra kapalı alana doğru kendiliğinden girer. 45 dk ile 1 saat arası hastanın hiç hareket etmeden durması gereklidir. MRA çekildiği esnada gürültüler olabilir.
Cihaza giren hastanın incelemesi farklı bir odada monitör üzerinden yapılır. İnceleme sonrası tam teşhis konulur. MR renkli ve renksiz olarak ikiye ayrılır. Doktorun takdirine göre ikisinden biri çekilir. Ancak renkli emar daha net ve kesin bilgi verir.
MRA Zararları Nelerdir?
Radyasyon içeriğinin her zaman belirli yan etkileri bulunmaktadır. Hamilelerin bebeğin sağlığı için kesinlikle MRA çekilmemesi gerekir. Bebekte kalıcı hasarlara neden olma ihtimali vardır. Alerjisi olan kişilerde MRA sonrası yan etkiler görülebilir. Olağan durumlar olsa da doktora danışılması tedbir amaçlı önemlidir. Manyetik alanın etkisiyle protezi olan kişilerin protezi oynayabilir. Emziren annelerin çok zorunlu olmadıkça MRA çekilmesi önerilmemektedir. Eğer çekildiyse bir müddet sütünü bebeğe vermemesi gerekir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Anjiyo İyileşme Süresi Ne Kadardır?
- Sanal Anjiyo Nedir?
- Anjiyo Olduktan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyiz?