Anjiyo Hangi Organlara Yapılır?

Damar görüntülemesi yapılarak hastalıklara karşı tanı konulmasında dünya genelinde yaygın olarak uygulanan anjiyo genellikle bir tedavi yöntemi olarak düşünülür. Ancak Türkiye’de de birçok kişiye çeşitli nedenlerden dolayı uygulanan anjiyo bir tedavi değil, tetkik yöntemidir. Damar içerisine küçük tüpler ile girilmesiyle birlikte görüntüleme sağlayan bu yöntem, doktorların hastalığa tanı koymasını ve tedavi şekli belirlemesini kolaylaştırmaktadır.

Kalp ve damar hastalıklarında yaygın olarak kullanılan anjiyo yöntemi, organlarda damar açmaya yönelik bir işlem olduğundan dolayı farklı organlara da uygulanabilmektedir. Koldan, kasıktan ve bacaktan yapılan anjiyo, insan vücudunda tüm damarlar birbirine bağlı olduğu için girildikten sonra istenilen noktaya kadar kolayca ulaşılmasını sağlar.

Anjiyo Ne Zaman Yapılır?

Kalp krizi durumunda ve damar tıkanıklığında anjiyo yapıldığı yaygın olarak bilinir. Ancak bunun dışında da vücudun çeşitli bölgelerinde damar tıkanıklıkları meydana gelebilir. Kalp ve damar tıkanıklarının dışında anjiyo yapılan organlar beyin ve göz olarak bilinir. Yine vücudun diğer yerlerinde meydana gelen damar tıkanıklıkları da anjiyo yöntemi ile tespit edilip tedavi edilebilmektedir.

Şeker hastalarının da bazı durumlarda anjiyo olması gerekebilir. Diyabet hastalığının en önemli ve hayati önem taşıyan etki alanlarından biri kalp olduğundan dolayı hastalığın seyri ile ilgili tetkik yapılmak istendiğinde anjiyo yöntemi uygulanarak gerekli tanı konulabilmektedir.

Hastalığın tanısının konulması, hastalığın vücudun hangi bölgesinde yer aldığının saptanması amacıyla yapılan anjiyo aynı zamanda bir cerrahi operasyon öncesinde bilgi vermek amacıyla veya hastada başka sorun olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla da yapılabilir.

Anjiyo Hangi Organlara Yapılır?

Anjiyo birçok hastanın gözünü korkutan bir tetkik yöntemidir. Bu nedenle hasta, anjiyo olmaktan kaçınabilir. Eski zamanlarda kasıktan uygulanan anjiyo yönteminde birçok komplikasyon çıkma riski söz konusu olabiliyordu. Anjiyo sonrası morarma, şişme, kan birikmesi gibi durumlar kasıktan anjiyo sonrasında ortaya çıkan riskleri oluşturmaktaydı.

Son zamanlarda gelişen teknoloji ile birlikte 2000’li yılların başından bu yana risk ihtimali binde bir olan koldan yapılan anjiyo yöntemi tercih edilmektedir. Bu anjiyo daha küçük damarlardan uygulandığı için komplikasyon ihtimali sıfıra inmekte, konforlu bir operasyon geçirilmektedir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status