Anjiyo Olan Hasta Nasıl Beslenmeli?

Birçok kişi tıkanmış damarları nedeniyle sağlıksız bir hayat sürmektedir. Damar tıkanıklığı tüm dolaşım sistemlerini bozarak ölümcül sonuçlara neden olabilir. Tıkalı arterleri açmak için anjiyoplasti uygulanması, kalp sağlığını iyileştirmek için önemli bir uygulama olabilir.

Anjiyo işleminin gerçekleşmesi yaşam kalitenizin artması için yeterli değildir. Önemli olan bu işlem sonrası nasıl yaşadığınızdır. Kalp sağlığınız için sağlıklı bir diyet üzerine odaklanmak önceliğiniz olmalıdır.

Anjiyo Sonrası Diyet Neden Önemlidir?

Anjiyo sonrası kalp hastalıkları tedavi planının bir parçası olarak, kalp sağlığını gözeten bir diyet uygulayan kişilerde, kalp krizi ve ileride bir kalp rahatsızlığına yakalanma olasılığı %73 oranında azalmaktadır. Özel besinler yemek, kolesterolünüzü ve kan basıncınızı düşürerek sağlıklı bir vücut ağırlığı elde etmenizi veya mevcut ağırlığınızı muhafaza etmenizi sağlar.

Esasen, kalp sağlığı diyeti, tükettiğiniz meyve, sebze ve tahıl miktarlarını artırarak tuz alımı ve sağlıksız yağları düşürmeye odaklanır. 2013 yılında yapılan bir anket bu tip diyetlerin; genel kardiyovasküler hastalık riskini yüzde 20, koroner kalp hastalığını yüzde 21, inme riskini yüzde 19 ve kalp yetmezliğini yüzde 29 azalttığını ortaya koymaktadır.

Anjiyo Sonrası Ne Yenmelidir?

Anjiyonun etkilerinden kurtulduğunuzda, günlük yemek planlarınıza mutlaka eklemeniz gereken bazı gıdalar bulunmaktadır. Bu gıdaları arttırırken kızarmış, şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzak durarak, kendinize haftalık bir hareket programı hazırlamanız son derece önemlidir.

Anjiyo Hastası Nasıl Beslenmeli?

Tam Tahıllar:

Bütün tahıllar iyidir, ancak arpa ve yulafta beta-glukan adı verilen özel bir lif bulunmaktadır. Bu lif, kolesterolünüzü sindirim sisteminizden uzaklaştırır ve kan dolaşımınıza ulaşmasını engeller. Bunlar hariç mutlaka gün içinde karabuğday, bulgur, kepekli buğday ve mısır tüketmeniz gerekmektedir.

Meyve ve Sebzeler:

Taze meyve ve sebzeler sodyumun etkilerini azaltabilen ve kan basıncını düşüren mükemmel bir potasyum kaynağıdır. Armutlar ve elmalar inme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Çilek, domates, havuç ve yapraklı yeşil sebzeler, genel sağlığı artırmak için vitamin ve karotenoidler bulundurduklarından son derece önemli birer antioksidan kaynaklarıdır. Her öğünde ve ara öğünde bir meyve veya sebze yemeniz son derece önemlidir.

Sağlıklı Yağlar:

Tüm yağlar kötü değildir. Sadece “sağlıklı” doymamış yağlar seçmeniz ve genel olarak ne kadar yağ yiyeceğinizi sınırlamanız gerekir. Çünkü tüm yağlar çok kalori içerir. Göl alabalığı, uskumru, ringa balığı, somon, sardalye ve ton balığı gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar, yağ ihtiyacınızı karşılamanız açısından mükemmel seçimlerdir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status