Anjiyo Ameliyatı Damar Açar Mı?

Kalbimiz bizim için en değerli organımızdır. Kalbimiz iyi bir çalışma içinde olmadan rahat yaşamamız da mümkün değildir. Kalp damar hastalıklarında en fazla iyileştirme işlemi kalp damarlarının görüntülenerek açılmasını sağlayan girişimlerdir.

Tüm vücut damar sisteminin görüntülenmesiyle damar açma işlemi yapılır. Bu damar açma işlemi yani anjiyo kasık atardamarından veya kol atardamarından yapılmaktadır. Anjiyo işlemi genellikle 15 dakika kadar sürmektedir. Bu işlemde çok büyük ağrılar veya acı hissedilmez.

Koldan Anjiyo Yapılması

Damar sertliği ve damar tıkanıklığı için yapılan anjiyo sıklıkla koldan yapılmaktadır. Hastanın kollarında bulunan atardamarların aktif olması şartı aranan kol anjiyosu hastanın kol atardamarları eğer uygun değilse koldan anjiyo yapmak tehlikeli olabilir.

Kasıktan Anjiyo Yapılması

Kasıktan anjiyo yapıldığı zaman yatak istirahatı verildiği gibi doktor tarafından hastaya kol anjiyosundan sonra da yatak istirahatı vermek gereklidir. Koldan anjiyo yapıldığında bir miktar ağrı, morarma ve sıkışıklık hissi oluşabilir.

Bu anjiyo yan etkileri için anjiyoyu gerçekleştiren uzman hekim mutlaka yan etkileri giderecek bir takım tedavi stili uygulamalıdır. Anjiyo doktorunun koldan mı yoksa kasıktan mı yapmaya karar vermesi hastanın durumuna göre belirlenir. Eğer hasta aşırı kilolu ise her zaman hastanın kolundan anjiyo yapmak yararlıdır.

Hangi Hastalar İçin Anjiyo Uygulaması Yapılmalıdır?

Bazı hastalar için gereksiz gibi görülse de uzman hekimler mutlaka anjiyo uygulaması yapmak isterler. Bu uygulama bir yandan bir tetkik bir yandan da bir çeşit tedavi sistemidir. Anjiyo hangi hastalara uygulanır?

  • Hastanın kalp krizine çok yakın olması veya kalp krizi geçirmiş olması
  • Damar hastalığı olduğu düşünülen hastalarda
  • Kalp yetmezliklerinde
  • Kalp ritim bozuklukları
  • Daha önce bypass olmuş hastalarda kalp damarları kontrol edilmek için
  • Kalp kapağında rahatsızlık olan kişiler için
  • Şiddetli göğüs ağrısından sonra
  • Diyabet hastalarında kalp kontrolü yapmak için
  • Bilgisayar anjiyosu şüpheli olan kişiler için

Anjiyo Kimlere Yapılmamalı?

Bazı rahatsızlıklar vardır hastanın farklı bir davranışı ile hayati tehlike altına girmektedir. Bu rahatsızlıkların bir kısmı hayati değeri olan iç organlarımız olan böbreklerde ve bir kısmı da akciğerde olmaktadır. Anjiyo işlemi bu tipte hastalar için kesinlikle uygulanmamalıdır.

Anjiyo; kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda, bazı felç vakalarında, yoğun nefes alamama rahatsızlığı olan kişilerde, çok yüksek ateşi olan hastalarda, kalp yetmezliği aşırı derecede ilerlemiş hastalarda ve böbrek yetersizliği olan hastalarda yapılmamalıdır.

Fakat doktor tarafından hasta üzerinde damar hususunda çok büyük rahatsızlık olduğu hissediliyorsa yapılan tetkiklerle ve verilen ilaçlarla uzman doktorlar tarafından yapılabilir. Bu çeşit hastaların kendilerini takibi ve doktorun hastayı takibi anjiyodan sonra diğer hastalara göre daha hassas yapılmalı ve bu tip hastalar doktor kontrolünde yataklı odalarda diğer hastalardan daha fazla yatak istirahatına tabi tutulmalıdır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status